perjantai 16. maaliskuuta 2012

Jaarittelua väreistä

Värit ovat aina olleet minulle tärkeitä. Muistan vieläkin ala-asteen ajoilta miten halusin aina eniten joululahjaksi uusia tusseja/vesivärejä tai puukyniä. Koulun piirustustunneilla juoksin aina ensimmäisenä varaamaan parhaat liidut ja pensselit käyttööni, ja opin jo varhain, mitä eroa on paperilla ja paperilla. Huomasin myös, mitkä väreistä olivat mielestäni kauniimpia ja mistä en pitänyt yhtään. Yläasteen aikana opin miten laaja väriskaala on. Ei ole vain sinistä, punaista tai keltaista, vaan olemassa on monia eri sävyjä, joilla kaikilla on kiehtovat nimet.  Opin myös sekoittamaan paljon uusia värejä.

Sittemmin olen oppinut pitämään kaikista väreistä. Tiedän, että tietyt värit eivät esim. sovi itselleni vaatteissa, mutta saatan silti ihailla niitä muiden päällä. Sisustuksessakin olen useimmin suosinut punaisia ja vihreitä sävyjä enemmän kuin esim. sinistä. Maalatessa on kuitenkin ihana käyttää kaikkia värejä miten milloinkin tuntuu. Usein ihailen myös toisten värienkäyttöä, miten he saavat upeita juttuja aikaan sellaisista väreistä, joita monesti hieman vierastan.

Värienkäyttö ei ole lainkaan helppoa, joskus tuntuu että se on sitä vaikeampaa mitä enemmän värien kanssa on tekemisissä. Joskus oikean sävyn löytää ja näkee mielessään nopeastikin, joskus sitä saa etsiä pitkään, tai ei välttämättä edes löydä. Mieleen on jäänyt eräs Taideyhdistyksen maalausilta, kun maalasimme elävää mallia. Minulla oli jalat jo maalattu, mutta en millään löytänyt oikeaa sävyä polven alle pieneen varjokohtaan jo sotkuisesta paletistani. Sitten opettaja tuli apuun, tupsutti siveltimellä hieman sitä samaa likaista palettiani ja löysi juuri oikean sävyn mitä olin jo kauan hakenut!

Teen tässä kevään aikana postauksia eri väreistä, ja miksi pidän niistä. Tämä saa olla vaikkapa johdantona asiaan. Mukavaa viikonloppua kaikille!


1 kommentti:

I-M kirjoitti...

Tunnistin itseni todellakin tästä tekstistä. Värit ovat ihania, varsinkin luonnossa syksyn värit. :)

http://villakoiriavinttikomerossa.blogspot.com/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...