tiistai 26. kesäkuuta 2012

Lupinus polyphyllus

Lupiiniaika on parhaimmillaan. Toiset eivät niistä pidä, koska ne leviävät niin helposti ja jopa syrjäyttävät omia lajejamme. Minä kuitenkin nautin tällä hetkellä kovasti lupiineiden tuomasta väri-ilosta ja huumaavasta tuoksusta. Ne koristavat ihanasti tienpientareita, katujen varsia ja omakotitalojenkin pihoja. On jännä seurata, miten erivärisiä muunnelmia niistä löytyykään. 


Yleisin on violetin värinen lupiini. Niitä löytyy myös tyylikkään valkoisena, ja vaaleanpunaisena ja näiden kolmen värin erilaisia muunnelmia. Tummempia violetteja, vaalean sinertäviä ja punaviolettejakin.Lupiini on kotoisin Pohjois-Amerikasta ja se tuotiin Eurooppaan 1800-luvulla. Kuulin eräältä vanhalta mummelilta, että hän näki sitä ensimmäistä kertaa 1940 -luvulla taimina puutarhamyymälässä. Siitä se lähti leviämään kun niitä taimia istutettiin ja nykyään lupiini on levinnyt Suomessa Ouluun saakka.

Nämä kaksi alempaa kuvaa sain napattua työmatkalla pyörän selästä. En kehdannut paljoa kuvailla, sillä kukkapenkki oli jonkun pihassa. Siinä oli istutettuja lupiineja, ja väreinä oli myös keltaisia, kirkkaanpunaisia ja valko-sinisiä lupiineja!Time for Lupines is at its best. I like lupine`s awesome color and lovely smell of summer. It is exciting to see how different color variations can be found in them.

Lupine comes from North America, and it was introduced into Europe in the 1800s. I heard from an old granny that she saw it here in Finland for the first time in the 1940s in garden store. From there it started to spread when the seedlings were planted and today the lupine has spread up to Oulu in Finland.


I shot the two lower images in one yard last week. These are planted lupines, and there were also yellow, bright red, and white-blue lupines!


6 kommenttia:

Cheri kirjoitti...

Pihallani on runsas villiintynyt lupiinikasvusto, mutta kun sen niittää ennen siementämistä se pysyy aisoissa. Ja tienvieret ovat niin kauniita lupinikasvustoineen. Joissain paikoissa, kuten Islannissa, missä luonto on haavoittuvaisempi lupiini on todella suuri ongelma.

BLOGitse kirjoitti...

Anteeksi viivästynyt vierailuni mutta reissussa ei ole ollut pahemmin aikaa bloggailla/nettiyhteys ollut surkea.
Lupiinikuvasi ovat upeita!
Meillä viikko vielä Espanjassa! Tankkaan aurinkoa varastoon... :)

Mine kirjoitti...

Minä rakastan villejä lupiineja. Toivottavasti ne joskus leviävät tulevan kotini pihalle...

EtsiResepti kirjoitti...

Hei!

Olemme hiljattain lanseeranneet sivun Etsiresepti.fi, jossa käyttäjät voivat etsiä reseptejä satojentuhansien ruokasivujen ja ruokablogien joukosta.

Olemme huomanneet, että sinun blogissasi on monta hyvää reseptiä ja haluaisimme ehdottaa sinulle, että käyt katsomassa ruokablogilistamme kärkeä tästä: http://www.etsiresepti.fi/ruokablogienk%C3%A4rki

Meidät löydät myös Facebookista https://www.facebook.com/Etsiresepti. Jos haluat lisätä oman ruokablogisi listaan ja listata reseptisi Etsiresepti.fi hakemistoon (ilmaiseksi) sinun täytyy vain seurata ohjeita tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-k%C3%A4rkeen

Konsepti on jo olemassa Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa. Meidän kauttamme blogit saavat päivittäin tuhansia vierailijoita, ja suosituimmat saavat viikoittain jopa yli 20 000 kävijää.

Toivottavasti oma blogisi on pian listan kärjessä!

Ystävällisin terveisin,

Ann-Sofi
Etsiresepti.fi, Hittarecept.se,
Findeopskrifter.dk, Alleoppskrifter.no

Matkatar kirjoitti...

Mukavaa loppulomaa, minulla vielä 2 kuukautta Espanjan aurinkoon...

Marika T. kirjoitti...

Lupiinit ovat todella kauniita. Jokin aika sitten keräsin niitä kauniin kimpun ruokapöydälle ♥

Istutetteuja lupiineja vielä on ihan uskomattomia värejä! Ne ovat niin kauniita, niin kauniita ♥

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...