lauantai 11. elokuuta 2012

Kirjalöytöjä nuoruudesta / Book discoverys from the Youth

Olin varastollamme tonkimassa ja löysin muutamia ihania kirjoja, jotka olen hankkinut nuoruudessani. Olen aina tykännyt kovasti lukemisesta ja keräillyt kaikenlaisia mielenkiintoisia kirjoja ja romaaneita. Tosin tilanpuutteen vuoksi se keräily on jäänyt minimiin. Enkä enää aikoihin ole jaksanut pyyhkiä pölyjäkään perinteisistä kirjahyllyistä. Nykyään suurin osa on siis varastossa ja vain kourallinen lasikaapin takana.


Ensimmäinen löytöni on "Suomen terveyskasvit -luonnon parantavat yrit ja niiden salaisuudet." Olen hankkinut kirjan jo vuonna 1984, etusivulla on nimeni ja päivämäärä. Kirja on upeasti kuvitettu, täynnä tietoa Suomen luonnonkasveista ja käytännön neuvoja miten niitä voi hyödyntää.
Seuraava kirja olikin minulle 80-luvulla tosi tärkeä. Elsa Ervamaan "Elävä Ravinto" Se onkin täynnä muistiinpanoja ja alleviivauksia. Tästä kirjasta alkoi terveysintoiluni. Käytinkin lukioaikana kaikki opintorahani tälläisiin terveyskirjoihin, siemeniin, kasviksiin ym. Opin idättämään siemeniä ja syömään muitakin kasviksia kuin tomaattia ja kurkkua. Jätin aika pian lihan (josta en pitänyt koko lapsuusaikanakaan erityisemmin) pois ruokavaliosta ja olin muutenkin aika tarkka mitä söin. 

Hoidin lukion jälkeen erästä syöpäsairasta mummoa, joka söi pelkästään elävää ravintoa tämän saman kirjan oppien mukaan ja meistä tuli hyvät ystävät. Uskoin itsekin  vakaasti tuolloin opettelevani joskus syömään pelkästään elävää, kypsentämätöntä ravintoa, mutta niin pitkälle en ole koskaan mennyt...ainakaan vielä. Olen myöhemmin elämässä oppinut antamaan itselleni aika paljon myönnytyksiäkin, mutta onneksi suuri osa näistä Elsa Ervamaan opeista iskostui mieleeni ja tapoihini. 


Viimeinen kirjalöytöni on uudempi hankinta joskus 90-luvun lopulta (päivämäärää ei enää ole) Se on "Etno-Kasviskeittokirja." Siinä on aivan ihania ohjeita, joita on tullut kokeiltua liian vähän. Siksi otinkin sen nyt  varastolta mukaani; haluan oppia valmistamaan jotain uutta herkullista kasvisruokaa.

Kirjassa on kivoja piirroksiakin ja reseptejä löytyy arabialaisesta, indonesialaisesta, intialaisesta, ja slaavilaisesta keittiöstä. Mausteiden käytöstäkin on oma lukunsa.


Oi! Löysin kirjan välistä Kesäkurpitsapannukakkujen kohdalta suloisen kukkakortin......Sen takana luki: Äidille t: Erika


I found nice old books from our store. I have bought them about 15-25 years ago. They all concern about health, nature herbs and flowers, and healthy recipes etc. I have always been interested in those things. Between vegetable -cookbook I found a flower-drawing of my daughter. Behind it reads: To Mom, Erika.


8 kommenttia:

Kiiris kirjoitti...

Tuo kukkakortti löytösi on ihan paras!! Hellyttävä suorastaan. Hienoja löytöjä kaikkinensa!

Cheri kirjoitti...

Hyvät kirjat eivät vanhene. Minulla on nuo samat eepokset kirjahyllyssä ja käytössä.

Anna kirjoitti...

Aivan käyttökelpoisia oppaita tänäkin päivänä. Kurkin tuota kesäkurpitsaohjetta jo...jos vaikka tekis.
Itsellänikin on keittokirjojen välissä lasten tekemiä kortteja, niitä on hauska joskus katsella ja viivähtää hetki siinä ajassa kun he olivat pieniä. Nyt ne jo kipuaa 50? Minne se aika katoaa?

Anja kirjoitti...

Hienoja kirjoja, tuollaiset on kiva löytää aina uudelleen :)

Matkatar kirjoitti...

Niin, kyllä lasten tekeleet ovat ihania...niitä ei millään raaskisi heittää pois ja siksi minulla on niitä kansioittain...

Matkatar kirjoitti...

Eivät todellakaan...kiva kuulla että sinäkin olet "hurahtanut" :D

Matkatar kirjoitti...

Niin, aika menee hurjaa vauhtia, vaikka ihmisikä onkin aika pitkä.

Matkatar kirjoitti...

Joo, kyllä vain! Hihi.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...