keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Barrio Goticon äänet / Voices of Gothic Quarter

Elämä täällä Espanjassa on rennompaa, mutta vähän äänekkäämpää kuin Suomessa -ainakin kesäisin. Lämpötilan ollessa kolmenkymmenen paremmalla puolella, ikkunat ovat huoneistossamme koko ajan auki molempiin suuntiin. Siksi kuulee hyvin paikallisen elämän äänet jopa tänne viidenteen kerrokseen saakka. Äänet vielä kaikuvat hyvin, koska katu on niin kapea ja talot lähellä toisiaan.Näin talvella pidämme ikkunat ja parvekkeenovet kiinni, joten välillä on todella hiljaista, ei uskoisi että asumme miljoonakaupungissa! Etenkin öisin ja aamuisin aina kello 9-10 saakka ei kuule juuri mitään. Turistejakin on paljon vähemmän kuin kesällä, joten kadutkin ovat hiljaisempia.

Asumme  Barcelonassa vanhassa kaupunginosassa (Barrio Gotico), joten autoja kadullamme ei juuri aja, eikä edes mahtuisi ajamaan. Ainoastaan pari kertaa päivässä kulkeva siivousauto pesee ja putsaa kadut, mutta sekin on sähköllä toimiva ja siksi hiljainen.

At summer we have to keep our windows open all the time in Barcelona,because it`s so warm. That`s why we also hear so well all voices coming from outside. Our apartment is in the fifth floor in the old part of Barcelona, Barrio Gotic. Fortunately it`s not allowed to drive on the old streets with a car, so you can only hear people`s own voices of living. Electric car drives here cleaning streets  few times a day, but it makes no noise.

At wintertime here is very quiet. There are less tourists and everybody keeps their doors and windows closed.Barcelona heräilee aikaisintaan yhdeksältä aamulla. Jotain pientä kolinaa ja radiomusiikkia alkaa silloin kuulumaan. Kylpyhuoneemme puolelta kuulee usein arabiankielistä musiikkia. Silloin ihmiset alkavat hissukseen mennä myös työpaikoilleen, jolloin mukaan tulee myös esim. monista remonttityömaista aiheutuvia poraus-, piikkaus- yms ääniä. Remonttiäänet taukoavat siestan ajaksi, mutta jatkavat sitten jopa iltayhdeksään asti...

Vastapäisen naapurin parvekkeen kaunis kukkaloisto / Beautiful balcony flowers from opposite naborAamu kymmeneen mennessä aukeavat myös monet lähistön pikku putiikit, ja sen kyllä kuulee. Metalliset isot taiteovet, jotka ovat näyteikkunoiden ja ovien edessä, tempaistaan oikein kunnon ryminällä auki. Nämä taiteovet ovat aina täynnä graffiteja -joskus kyllä tosi kauniita maalauksiakin.


Espanjan- ja katalaaninkielistä  puheensorinaa kuuluu myös hyvin pitkin päivää joka puolella, joskus myös ylös asuntoomme saakka.  Kauppiaat huutelevat toisilleen, miehet seisoskelevat ja istuskelevat baarien edustoilla, naiset istuvat kampaajalla ja sieltä vasta meteliä tuleekin. Lapsilla on samanlaisia piriseviä ja tööttäileviä leluja kuin Suomessa, kännykät soivat ja koirat haukkuvat ohikulkijoita parvekkeilta. Tuntuu, että espanjalaiset linnutkin ovat äänekkäämpiä kuin suomalaiset...

Välillä kuuluu mieletön meteli, joka menee kaiken yli: KLANG KLANG KLANG! Siitä tietää, että kaasupullomies on taas kolistelemassa pullojaan lähistöllä. Hänellä on muutama täysinäinen kaasupullo kärryissään, ja häneltä saa uuden tyhjentyneen tilalle. Kovin innoissaan hän ei kanna painavaa pulloa kyllä meidän viidenteen kerrokseen...


Pari kesää sitten eräs lapsi soitteli joka päivä naapurissa nokkahuilua pari tuntia joka päivä. Joka kerta vielä samaa kappaletta. Viime- ja tänä kesänä nokkahuilu vaihtui pianoon ja sävelmä klassiseen. Se kuulostikin jo  hienolta!

Näkymä parvekkeelta oikealle / Right view from our balcony
Eräänä iltana läheinen katutyömaa lopetti onneksi työt kymmeneen mennessä / One evening nearest street work 


Vaikka suurin osa kaupoista menee siestan ajaksi kiinni, niin äänet eivät ulkona juuri paljoa hiljene. Mukaan tulee vain tuoksuja kun ihmiset käristävät sipulia, valkosipulia, makkaraa ja mitä milloinkin.

Ensalada y patatas bravas, nam...
Illalla suuressa kaupungissa juhlitaan aina jossain. Välillä meidänkin vanhaan kaupunginosaamme kuuluu ilotulitusten ääniä rannalta päin, elävää musiikkia tai kulkueiden rummutusääniä. Eikä tarvitse kauas lähteä kävelemään kun jo osuu katubändi kohdalle, tai jopa korkeatasoinen oopperalaulaja, joka haluaa esiintyä kirkon kupeessa.

Tyttöjen ottama kuva parin vuoden takaa -me kuolaamassa herkkupuodin ikkunassa... / Photo from a few years ago -my husband and me drooling in the window...

Koska perheet liikkuvat pitkälle yöhön tapaamassa tuttaviaan ja sukulaisiaan ravintoloissa ja baareissa, kaupunki hiljenee vasta pitkälti aamuyöstä, silti ei täysin kokonaan. 


Ompa joskus käynyt niinkin, että olemme heränneet katusoittelijan kitaramusiikkiin ikkunamme alla! On todella kodikasta elää tälläisessä äänten iloisessa sekamelskassa!15 kommenttia:

anneaulikki kirjoitti...

Kovin samannäköisiä katuja kuin siellä, missä viimeksi majailimme. Meillä oli asunto vuokrattuna samanmoiselta kapealta kadulta, aivan lähellä oli Caracolas- niminen ravintola .

Carita kirjoitti...

Kauniit kuvat, kaunis paikka missä asutte! Voin hyvin kuvitella miltä lämpö ja äänet tuntuvat, vaikka yleensä vain lomailen tällaisissa paikoissa.

Teea kirjoitti...

Kivalla alueella asutte, ne kadut ovat niin tunnelmallisia..

Hippu kirjoitti...

Olipa mukava kertomus. Ihan pystyin kuvittelemaan kaikki nuo äänet ja tapahtumat. Kivannäköisessä ympäristössä saatte olla!

Kiiris kirjoitti...

Ihana postaus..... kaipuun täräytti ja hillittömän muistelon Espanjan kodistamme (jota meillä ei enää ole)
aaah.... kuulen äänet, tunnen tuoksut...

Erika kirjoitti...

Aah kohta meni ollaan sielä! :D

Matkatar kirjoitti...

Niiiiii kivaaaa! :D

Matkatar kirjoitti...

Oo kiva kuulla että teilläkin on ollut Espanjan koti. Kyllähän tälläiset asiat jäävät mieleen vahvasti.

Matkatar kirjoitti...

Kiitos :)

Matkatar kirjoitti...

Kyllä niissä on oma jännä fiiliksensä!

Matkatar kirjoitti...

Okei, täällä on paljon samanlaisia katuja :)

Matkatar kirjoitti...

Kiitos :)

Zizi Santos kirjoitti...

Foi bom conhecer as ruas perto de onde você mora.
Ruas estreitas. Como chega um caminhão de mudança?
Adorei saber sobre os sons beijos
Zizi

Matkatar kirjoitti...

Olá Zizi! Caminhões móveis são muito pequenas e os móveis é movido por guindaste através da janela. Abraços!

Milla kirjoitti...

Vaikuttaa ihanalta paikalta!! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...