maanantai 22. heinäkuuta 2013

Kuriton Kaunosielu

Myönnän, että minulla on ollut aukko sivistyksessä. Niitä löytyy varmasti useitakin, mutta tämä on harmittanut minua jo pitkään. En ollut käynyt ennen Espoon WeeGee näyttelykeskuksessa. Vasta kun kuulin, että siellä on menossa Birger Kaipiaisen keraaminen näyttely, halusin ehdottomasti lähteä sinne vierailemaan. Enkä pettynyt.


Näyttelystä kerrotaan tiedotteissa näin:

"EMMAssa avataan 19.6. näyttely Kuriton kaunosielu / Birger Kaipiaisen keraamisia fantasioita. Muun muassa Paratiisi-sarjasta ja Kiurujen yö -tapetista tunnetun Kaipiaisen tuotanto ”oli olennainen osa Suomen modernin taideteollisuuden maailmanvalloitusta”, toteaa näyttelyn kuraattori, dosentti Harri Kalha.

Taiteilijana Birger Kaipiainen sekoitti kategorioita ja herättää yhä kysymyksiä. Hänen omintakeinen, salaperäinen kuvafantasiansa ihastutti jo aikalaisia, mutta toisaalta modernin muotoilun taholla runsasta kuvakieltä myös vieroksuttiin. Kuvataidepiireissä yletöntä koristeellisuutta ihmeteltiin. Tänä päivänä puolestaan keraamikot ammentavat ornamentiikasta, muotoilijat väreistä ja taiteilijat orgaanisista, ”kaipiaismaisista” aiheista." 

 Näyttelyssä oli paljon seinälautasia, keraamisia lintuja ja vateja. Kaikki olivat todella koristeellisen upeita ja toinen toistaan kauniimpia. Olisin varmasti kelpuuttanut minkä tahansa seinälleni!


 Näyttelykeskuksessa on muuten viisi erilaista museota: EMMA - Espoon modernin taiteen museoEspoon kaupunginmuseo KAMUHelinä Rautavaaran museoSuomen Lelumuseo Hevosenkenkä ja Suomen Kellomuseo

Ehdimme Kaipiaisen näyttelyn lisäksi tutustua myös tähän modernin taiteen museoon, jossa oli mielenkiintoisia töitä esillä.Hmm...tyhjä lintuhäkki...

...lintu olikin karannut!


Rafael Wardin teoksissa on upea värimaailma


Uimareita!

 Tämän jättisuuren maalauksen äärellä olisin viihtynyt pitkään. Se oli niin salaperäinen, villi ja kiehtova yhtäaikaa. Vähän niinkuin meidän puutarhammekin -paitsi ilman kotiloita! :) 


Takapihalta löytyi vielä Futuro -talokin. Tuo 1960- luvun kokeellinen ufotyylinen muovimaja. Aika hauskaltahan se näytti! (vaan sisällä haisi muovilta, yök)

Nyt menen ottamaan leipomani leivän uunista, nampsis!

6 kommenttia:

Anja kirjoitti...

Kaipiaisen keramiikka on kyllä vertaansa vailla, upeita runsaudessaan. Kiva että menit käymään ja toit kuvia tullessasi :) Samoin nuo muut teokset ja varsinkin iso maalaus on ihana kaikkine väreineen ja kukkineen.

Kukkaiselämää kirjoitti...

Voin lohduttaa, etten ole tuosta näyttelypaikasta ennen kuullutkaan. Upeaa keramiikkaa ja kivaa modernia taidetta. Upea tuo iso kasvimaalaus.

Kiiris kirjoitti...

Kiitos tästä taide-esittelystä. Kaunista ja luovaa katseltavaa.

Matkatar kirjoitti...

Kiitos :)

arleena kirjoitti...

Upea näyttely

Nimetön kirjoitti...

Lieben Dank fürs Mitnehmen an die Ausstellung... grossartig und wunderschön!
Herzliche Grüsse, Sichtwiese

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...