perjantai 13. syyskuuta 2013

Pönttö sekaisin


Mitä ette ole vielä uudesta kodistamme paljoakaan nähneet? Lähdin miettimään tätä, kun sain Projekti Verkarannalta Kuvakulmahaasteen. Haaste on alunperin lähtenyt Kotilablogista, ja säännöt ovat seuraavat:

Ota valokuva tai useampikin kodistasi, tai muusta blogisi aihepiiriin liittyvästä, tällä kertaa jostakin sellaisesta kuvakulmasta tai yksityiskohdasta, jota blogissasi ei ole ennen nähty.
- Kiitä sitä bloggaria, jolta olet haasteen saanut ja käy laittamassa linkki postaukseesi myös KOTILA -blogiin (kotilablogi.blogspot.fi).
- Laita haaste eteenpäin viidelle bloggarille.
- Have fun!

Kiitokset siis vain Jutalle Verkarantaan! Blogissani on saattanut jossain kuvissa vilahtaa olohuoneen nurkassa kököttävä vanha pönttöuuni, mutta omaa postausta tuo kaunis esine ei ole koskaan saanut. Päätin tämän kuvasarjan kautta näyttää teille millainen se on, ja mitä olen sille viime päivinä tehnyt.


 Alunperin uuni maali oli kellertävä, ja se oli jo hilseillyt monesta kohtaa. Sitä ei oltu lämmitetty pitkään aikaan puilla, vaan sen sisälle oli viritetty ihmeelliset sähkövastukset. Kääk!

 Raappausta ja hiomista riittikin moneksi päiväksi, jonka jälkeen kittasin pinnasta pahimmat kolhut.

Huomaa luukkujen hauska kuviointi -minulle tulee maissintähkät mieleen!

Lopulta pääsin pohjamaalaamaan pönttöuunia. Mies repi johdot irti uunin sisältä ja laittoi sisälle tulitiiliä.


 Taustan väriksi valittiin hopeanharmaa, joka tuo uunin mukavasti esiin valkoiselta seinältä. Pesin ilmaventtiilin,  josta tuli kuin uusi, mutta nuohousluukku täytyi ostaa kaupasta.Tässä vaiheessa kokeilimme piipun vetoa polttamalla pesässä pienet tulet. Hyvin näytti toimivan ja heti tuli kodikas fiilis! Maalaan uunin luukut vielä myöhemmin, jotta nekin kirkastuvat.

Vaan ei tässä vielä kaikki...mutta loput kerrotaan toisella kertaa!

Onko teistä monella tälläinen pönttöuuni käytössä ja mitä pidätte siitä? Hauskaa viikonloppua, se olis perjantai! (ja 13.)

10 kommenttia:

aNNiKa kirjoitti...

Tosi hieno lopputulos, näyttää upealta!

Hannele Ruusukummusta kirjoitti...

Siis ihana...tykkään noista vanhoista pönttöuuneista....meilla on takka ja olen joskus miehelleni sanonut, että haluaisin vaihtaa sen tilalle pönttöuunin...:)

Cheri kirjoitti...

Upea lopputulos! Millä maalasit?
Meillä on kolme pönttöuunia käytössä ja niillä lämmitetään talo pääsääntöisesti. Lisäksi lämpöä tuovat leivinuuni ja puuhella.

Matkatar kirjoitti...

Kiitos teille!
Cheri: Maalasin Futura kalustemaalilla, sillä tulee mukavan kiiltävä ja tasainen pinta :)

Satu kirjoitti...

Hauska otsikko. Tuli ihan muuta mieleen. :-D

Ja uunista tulee mummola ja mammala mieleen; kotona meillä ei ole tuommoista ollut.

Teidän uunista tuli tosi kaunis.

Tylsä Mörökölli kirjoitti...

Pönttöuuni on ihana. Tuosta tuli tosi kaunis. Meillä oli tähän taloon muuttaessamme pellin värinen pönttöuuni. Lämmitimme sillä pari talvea. Sitten mekin maalasimme sen kermanvalkoiseksi. Maali kuitenkin haisi niin vahvalle pellin kuumetessa, ettemme uskaltaneet käyttää sitä enää. Tämä oli 70-80lukujen taitteessa. Nykyään varmasti on tuohon tarkoitukseen sopivampia maaleja. Nyt meillä on sillä paikalla kaakeliuuni.

Mine kirjoitti...

Meillä oli kotona Pönttöuuni. Olis kelvannut minullekin, mutta meidän talossa ei sellaista ole. Sinullapa on, ja kaunis kuin mikä.

Nonna kirjoitti...

Olet saanut ihmeitä aikaan! Nyt tuo on todellinen kaunotar!!

Jessica kirjoitti...

Kerrassaan ihana uudistus, niin kaunis uuni! Meillä käytössä vaan kaksi varaavaa takkaa, joista toinen aktiivikäytössä (toisessa poltellaan kynttilöitä) ja tuovat kyllä ihanaa tunnelmaa. :)

Pieni Lintu kirjoitti...

Siis niin upea pönttöuuni, ei pöntömpi. ;) Kiitoksia haasteesta - pistetääs korvan taa! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...