maanantai 12. toukokuuta 2014

Sokerista eroon 3 viikossa


Pääsiäinen, Vappu ja eilen vielä äitienpäivä -kyllä on tullut herkuteltua viime aikoina. Eikä pelkästään noina juhlapäivinä, vaan myös välipäivinä on tullut mussutettua ihan liikaa makeita herkkuja ja se saa nyt riittää. Kesä lähestyy ja haluan ostaa uudet uikkarit!

kuva Erikan
Tänään alkaa 3 viikon makealakko. Ei sen pitäisi olla sen vaikeampaa kuin viime marraskuussakaan, jolloin olin onnistuneesti koko kuukauden ilman sokeria. Toisaalta, silloin olin Barcelonassa, nyt täällä Suomessa...ja täällä on enemmän houkutuksia. Jo siksikin, että meillä käy enemmän vieraita ja käymme itsekin kyläilemässä. No, täytyy vierailut jotenkin opetella pärjäämään ilman sokeriherkkuja, vaikka nitä muille tarjoaisinkin...sitäpaitsi vierastarjoilut voivat olla muutakin kuin makeita naposteltavia!

Miten siis helpottaa makealakkoa? Kerään tähän vinkkejä miten viimeksi onnistuin -ja etsin netistä lisää...

- Säännöllinen ruokailu on todella tärkeää. Minulla etenkin verensokeri laskee tosi nopeasti ja jos en syö tarpeeksi usein, sorrun helpommin makeisiin tai huonoihin välipaloihin. Minun täytyy huolehtia kunnolla, että aina on saatavilla terveellisiä (ja sokerittomia) välipaloja. Yritän myös opetella syömään kunnon lounaan ja päivällisen. (Normaalisti syön vain lounaan -ja päivällisen aikoihin leipää tms...) Säännöllisellä ruokavaliolla vältän sitä iltanapostelua, joka meinaa usein pilata koko päivän terveelliset syömiset.

Hyväksi havaittuja välipaloja ovat rahkat, hedelmät ja marjat, ananasviipaleet purkissa, tonnikala vedessä, keitetty kananmuna, salaatti, porkkanat yms. Olen sortunut hätäpäissäni shoppaillessa ostamaan proteiinipatukoitakin, mutta näitä on syytä välttää. Niissä on sokeria ja muita tarpeettomia lisäaineita. Tavoitteeksi voisinkin opetella tekemään itse protsku+hiilaripatukoita...

- Lounaan jälkeen tai iltapäiväteellä tekee useimmiten mieli jotain hyvää. Viimeksi totuin marraskuussa ottamaan riisikakkua tai pari vesikeksiä, ja siihen päälle kookosöljyä. Uusin löytöni on maapähkinävoi (joka ei siis sisällä muuta kuin terveellistä pähkinää...), joka on ihan maukasta sekin. Nämä korvaavat hyvin keksit ja kakut, mutta niitäkin pitää muistaa nauttia kohtuudella...


- Yritän opetella pois ajatuksesta herkku=jotain makeaa. 

- Nyt ensin 3 viikkoa totaalisokerilakossa -sen jälkeen opettelen vähentämään sokeria, korvaamaan sitä tai pitämään herkkupäivän esim. kerran viikossa. Sitä mietin sitten vieroituskuurin loputtua!

- Syön nyt jo aika hyvin kasviksia, mutta voisin ottaa tavoitteeksi lisätä niitä entisestään ruokavalioon sekä opetella käyttämään jotain uutta vihannesta ruoanlaitossa.

- Veden juontia kannattaa lisätä. En pidä hyvin kylmästä vedestä ja joskus tavallinen vesijohtovesi maistuu tylsältä. Vettä siis kannuun, sitruunaa tai kurkkuviipaleita joukkoon makua ja raikkautta tuomaan. Isosta kannusta riittää koko päiväksi. Huomasin, että teelläkin voi maustaa. Jäähtynyttä teetä vain loraus vesikannuun -tulee hyvää!


- Iltasyöminen kuriin. Miten? Ensinnäkin syömällä se kunnon päivällinen 5-6 aikaan iltapäivällä, jo se vie paljon halua juosta illalla jääkaapille. Jos kuitenkin tekee mieli "jotain raikasta", aina voi napata viilin, smoothien tai vaikkapa niitä porkkanoita.

- Hampaiden pesu ajoissa. Kun pesee hampaat kunnolla pian iltapalan jälkeen, ei tee mieli enää "liata" niitä niin helposti. (Sitäpaitsi tämä on psykologinen kikka saada alitajunta uskomaan, että "päivän syömiset oli sitten siinä!")
Näillä nyt mennään siis seuraavat 21 päivää -ilman sokeria! Nyt lenkille raikkaaseen yöllisen sateen kosteuttamaan metsään...ihanaa uutta viikkoa ja tsemppiä muillekin elintapojaan kohentaville!6 kommenttia:

Mine kirjoitti...

Tsemppiä vain. Tämä se on se minunkin pähkäilyn aihe, aina ja iankaikkisesti...

Satu kirjoitti...

Tsemppiä sokerilakkoon! Varmasti onnistuu hyvin, kun on onnistunut ennenkin. :-) Itselläni sokerilakko tuskin onnistuisi kun ei ole sitä tärkeintä, eli halua lopettaa sokerin syömistä. ;-)

Olen monta kertaa katsellut noita proteiinipatukoita kaupassa, mutta en ole koskaan uskaltanut ostaa. Ovatko ne edes hyviä?

anneaulikki kirjoitti...

Tuota samaa minäkin kovasti koetan ! Hankalinta itselleni on tuo säännöllinen ruokarytmi , töissä yleensä ihan mahdoton yhtälö ja ruokavälit venyy liian pitkiksi. Sitten sitä nälissään hotkii mitä vaan ja yleensä juurikin sitä makeaa .

littleB kirjoitti...

Tsemppiä sokerilakkoon! Sama ryhtiliike pitäisi saada aikaiseksi täälläkin! :)

maiju kirjoitti...

Se on nopeasti, kun elimistö tottuu sokerittomuuteen. Tsemppiä.

Matkatar kirjoitti...

Mine: Minullekin on paras ottaa totaalista irtiottoa välillä, koska välillä sitä intoutuu liikaa herkuttelemaan...

Satu: Kiitos! Kyllä tämä tästä pikkuhiljaa...kiusauksia meinaa olla...Proteiinipatukoista suuri osa kelpaa minulle, osa on kuivia ja osa sitkeitä -ne eivät ole niin hyviä. Mutta ah ne loput...

anneaulikki: Tuttu tunne! Pitäisi aina suunnitella tarkkaan päivän syömiset ja ottaa eväitä jos tarvis. Mutta kellä riittää energiaa siihen?

littleB: Kiitos!

maiju: Totta, kiitos! Haasteellisempaa onkin lakon jälkeen...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...