perjantai 22. elokuuta 2014

Visited countries

Sateet (syyssellaiset...-kääk!?) alkoivat ja sisällä ollaan enemmän. Ajan kuluksi löysin netin uumenista sivuston, jossa voi ruksata listasta kaikki ne maat, joissa on tullut käytyä ja ne päivittyvät värillisenä isoon maailmankarttaan. Jätin pois ne muutamat maat, joissa en ole käynyt lentokenttää pidemmällä -eihän se oikeasti olekaan maahan tutustumista.

Tulihan noita ihan kivasti tuohon karttaan. Kaikki vihreällä värjätyt ovat siis niitä maita, joissa meikä on jossain vaiheessa elämää käynyt. Toiset maat on tullut koluttua paremmin kuin toiset ja joissain olen vieraillut lyhyemmän aikaa tai ollut läpikulkumatkalla.

Mont Jüic
Park Güell
Ciutadella-puistossa 2010
Sitges
Barcelona lähimaastoineen on tullut viimeisen kuuden vuoden aikana hyvinkin tutuksi, kuten blogia pidempään lukeneet tietävät. Parina kesänä ja parina talvena olemme miehen ja osittain lastenkin kanssa majailleet siellä pidempiä aikoja. Eteläisempää Espanjaa olemme välillä päässeet tutkimaan, mutta muuten maassa riittää vielä paljon nähtävää. Etenkin Madridissa ja Bilbaossa olisi kiva joskus käydä. Espanjassa minua viehättää sen lämpö, ihmisten ystävällisyys ja tietenkin maan ja kaupunkien upeat värit ja kaunis arkkitehtuuri.


Espanjaa tutumpi maa minulle on silti vielä Saksa. Siellä viettettyjen vuosien aikana Düsseldorfin seutu tuli koluttua aika tarkkaan läpi. Myöhemmin elämässä Münchenissäkin tuli asuttua yhden kesän verran ja sieltä saatuihin ystäviin pidetään edelleen yhteyttä. Saksassa minua viehättää upea luonto, ihanat pikkukaupungit (suuremmat kaupungit eivät niinkään) viehättävine taloineen ja puutarhoineen. Arkkitehtuuri myös siellä on kaunista. Ja etelämmässä ne alpit...

Mieleenpainuvimpia paikkoja on myös California (ja Yhdysvallat ylipäätään), jossa olen miehen kanssa käynyt pariinkin kertaan. Vieläkin muistelen kaiholla esim. ihanaa lentoa Grand Canyonin yllä...ja kaikkea muuta siellä näkemäämme ja kokemaamme kivaa. Olisi kiva taas päästä sinne!
Eksoottisemmissakin paikoissa olen päässyt käymään. Thaimaa suhteemme alkuaikoina oli aika huikea elämys, (tosin uskoisin siihenkin suhtautuvani nykyään hieman kriittisemmin). Siellä pääsin ensimmäistä kertaa snorklaamaan kristallinkirkkaassa vedessä ja näin koralleja. Kuvat ovat kaikki paperikuvia, joten en ala niitä ainakaan nyt skannailemaan. Olen käynyt myös Brasiliassa luokkaretkellä...ja olihan sekin aikamoinen kokemus. Kuten myös myöhemmin Mexico miehen kanssa...

Salvador 2002

Chichén Itzálla Mexicossa 2010
Eurooppaa on tullut kierreltyä ristiin rastiin monenlaisilla matkoilla. Mukavimpia ovat olleet asuntovaunumatkat kaikkien lasten kanssa. Kreikkakin on kiva paikka. Nekin matkat tapahtuivat ennen digiaikaa. Jeps, albumeita kyllä riittää...ja dioja myös!

Nuoruuden matkoilta muistan, että entisen Jugoslavian alueelle (nyk. Kroatia ja Slovenia) tekemäni automatkat olivat myös hauskoja. Siellä oli hyvin köyhää, mutta erittäin kaunista ja maalauksellista.

Pariisi jouluna 2006...oli tosi kylmä
Kaikki kohteet eivät suinkaan ole aina niin mukavia. Tai sanoisinko että en ole mitään reissua varsinaisesti katunutkaan, mutta uudelleen en joka paikkaan menisi enkä kaikkia suosittelisi eteenpäin. Egyptin Hurghada on yksi tälläinen paikka.

Kuuba 2010
Malta 2007...nopeasti koluttu läpi +40 asteen helteessä...
Mitä vanhemmaksi tässä tulee ja mitä enemmän matkustelee, sitä enemmän haluaa nähdä sellaisia paikkoja, joita massaturismi ei ole vielä "pilannut". Toiset turistit on tottakai hyväksyttävä, mutta liiallisen turismin mukanaantuomat lieveilmiöt (mm. lisääntyneet rikokset, saasteet, paikallisten häiritseminen yms...) ovatkin jo kurjempi juttu.


Karpathos 2005

Mitä sitten vielä haluaisin nähdä? Onhan niitä kohteita. Itse asiassa en ole koskaan käynyt Britanniassa. (no, lentokentällä...) Lontoo ei minua kauheasti kiinnosta, mutta haluaisin käydä Edinburgissa ja nähdä Skotlannin nummet. Jostain syystä Australiakin on kiehtonut minua jo pitkään. Siellä olisi kiva vaeltaa. Ja Uusiseelanti tai vaikka Vietnam. Ja ja ja...melkein kaikki kävisi oikeastaan. Eniten pidän matkailussa upeasta luonnosta, kauniista persoonallisista pikkukaupungeista tai suurkaupunkien kulttuuritarjonnasta.

Minne en matkustaisi? En tietenkään vaarallisiin tai liian hankalakulkuisiin paikkoihin. Vaikka pidän kyllä omatoimimatkailusta ja vaeltelusta, eivätkä askeettisetkaan olot toisinaan haittaa, niin jossain se raja menee. Esim. Intia kiehtoi minua ennen väreillään ja kulttuurillaan, mutta viime vuosien uutiset ja dokumentit sieltä ovat saaneet aikaan sen, että se on pudonnut toivelistalta. En myöskään enää halua mennä liian köyhiin maihin. Minua vain surettaisi niin kovasti paikallisten olot ja tuntisin itseni liian erilaiseksi ja hyväosaiseksi. Samaten minua ei kiinnosta paikat, joissa tunnen että minua riistetään. Rehellinen  turismi on ok, mutta turistin riisto ja hyväksikäyttö ei.

Jos sinua kiinnostaa ruksailla myös vierailemiasi maita, linkki löytyy täältä!

Viikonloppuja taas, palaillaan!

7 kommenttia:

Elina / Narulelu maailmalla kirjoitti...

Paljon olet päässyt näkemään :) Australiaa jaksan kyllä suositella. Puoli vuotta siellä vierähti ja lähtisin mielelläni uudelleen toiseksi puoleksi vuodeksi. Paras maa Suomen jälkeen :)

Susanna kirjoitti...

Mielnkiintoisia juttuja ja kuvia :-)

Lady of The Mess kirjoitti...

Olen joskus myös tehnyt tuon kartoituksen ja yllätyin itse, että olihan sitä tullut matkusteltua aika paljon kuitenkin;)
Ja minulta on myös Intia näiden viimeaikojen uutisten myötä pudonnut haavelistalta. Mutta onhan niitä siellä muita sitten senkin edestä. Ei muuta estettä kuin työt. Ja raha. No, joku päivä sitten;)
Kivaa viikonloppua sinne!

Petra kirjoitti...

Monessa paikassa olet ehtinyt kaymaan, kivoja kuvia matkojen varrelta! Minullekin on kaynyt Intian kanssa hieman samoin, toisaalta en haluaisi karttaa mitaan maata uutisoinnin takia, sekin kun on monesti aikalailla massailya, vaarallisille alueille en kuitenkaan lahtisi enka ihan kauhean köyhille alueille. Se ei ainakaan olisi lomailua ja turistina siella tuskin voisi tuoda juurikaan mitaan hyvaa paikallisille.

Matkatar kirjoitti...

Elina: Kiitos vinkistä, ihana kuulla että suosittelet Australiaa!

Susanna: Kiitos ;)

Lady of the Mess: Raha täälläkin. No ensin pitäisi saada sitä työtä mistä saisi sitä rahaa ja sitten sitä lomaa että pääsisi sille matkalle...plääh! :D

Petra: Onhan sitä tullut reissattua, eikä tullut edes mainittua kuin osa. Matkustelu on kivaa :)

Jaana kirjoitti...

Mielenkiintoinen postaus!
Itekkin olen käynyt aika monessa maassa. Olen käynyt kaikilla mantereilla paitsi Pohjois- ja Etelänavalla, voin sanoa ;).
Australiaa suosittelen minäkin. Oon siellä viettänyt enon luona monta kuukautta aikoinaan.
Haluaisin vielä nähdä Uuden Seelannin! Oon hirvee Taru Sormusten herrasta- ja Hobitti-fani :D.
Upeata ois myös nähdä Iso Britannin ihanat vanhat kartanot ja linnat!

-K- kirjoitti...

Skotlanti on ihana paikka! Pari vuotta sitten olin pitkän viikonlopun, Edinburghissa ja lähialueilla. Haluaisin sinne vaeltelemaan sekä kuvailemaan myös upeaa rannikkoa. Lontoo on mielestäni mielenkiintoinen ja kulttuurisesti rikas kaupunki, olen käynyt vain kerran ja toivon, että pääsen taas jossain vaiheessa uudestaan sinne. Mies ramppaa siellä töiden takia harva se viikko eikä pidä kaupungista yhtään. Sain ehdottoman kieltävän vastauksen, kun ehdotin, että voisimme muuttaa sinne ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...