tiistai 23. syyskuuta 2014

Imatran koskella


Viime viikon kylpyläreissulla tuli poislähtiessä käytyä Imatrallakin. Silloin oli ilmakin vielä niin lämmin ja aurinkoinen, että heti tuli kaipuu taas kesään näitä kuvia katsellessa.

Minä en ollut ennen Imatralla käynytkään. Miehen isän puolen sukulaisia sieltä löytyy, joten hänelle se ei ollut ihan uusi tuttavuus. 

Kuuluisaa koskeahan me suuntasimme katsomaan. Se on Suomen vanhin matkailunähtävyys -ja olihan tuo uoma t o s i mahtava, vaikkei vesi siinä nyt kohissutkaan.

Wikipedia kertoo, että Imatrankoski oli Euroopan kuuluisin nähtävyys Eiffel-tornin ohella 1800-luvun lopussa. Eikä ihme. 


1900-luvun alussa kosken rannalle valmistui Imatran Valtionhotelli suurten turistimäärien tarpeisiin. Sekin on aikamoinen nähtävyys.

Imatran Valtionhotelli -vai satulinna?

Ihanan maalaukselliset maisemat...
Venäläisten 1800-luvulla tekemiä kalliokirjoituksia.

Kesäpäivän viettoa Imatrankoskella 1800-luvun lopulla: (kuvat Museoviraston kyltistä)

Valtiohotellin tilalla oli ennen puuhotelli, joka myöhemmin paloi.
Alapaviljongilta oli hyvät näkymät.
Veden pärskeet pääsi kokemaan myös vaijerikorissa kosken yli liukuen
 Vanhan puuhotellin terassilta avautui näkymä suoraan koskelle. Kosken pauhuna rauhotti ja kiehtoi: "Nyt se kuuluu ylhäältä, alhaalta, joka paikasta, täyttäen luontoa ympärillään yltympäri", kertoo aikalaiskuvaaja.


Patokin näyttää tosi mielenkiintoiselta. Uskomatonta, että tuollaista mieletöntä vesimassaa pystytään ihmisvoimin jotenkin säätelemään. Ei sitä voi tavis käsittää. Miten tuollaisen rakennelman on alunperin voinut edes rakentaa?

Olisi kiva nähdä kun tuo pato avataan. Nykyään vettä juoksutetaan koskessa vain näytösluontoisesti sekä häiriö- ja huoltotilanteissa. Koskinäytöksiä on vuodessa satakunta. Seuraavalla kerralla Itä-Suomeen suunnatessa otetaan selvää tarkemmista ajankohdista!

I just visited in Imatrankoski rapids Finland. This famous and old Imatrankoski was a famous tourist attraction already 300 hundred years ago, and in the end of 1800 century it was considered as a one of the Europe’s most known attractions.

12 kommenttia:

orvokki kirjoitti...

Hieno reporttaasi Imatralta. Kiitos. Itse olen ollut siellä joskus lapsena, ja toisen kerran ihan pikapikaa autolla läpi huristellen joskus 15 v sitten. Siksi oli kiva katsoa kuviasi (ja tekstiäsi).
Päivänjatkoja.

Tuulia kirjoitti...

Olipa kiva postaus. Aikaa on kulunut vuosia, kun tuolla olen käynyt. Olen lukenut kirjoja, joissa epätoivoiset ihmiset hyppäävät Imatran koskeen. Mielenkiintoinen paikka, johon liittyy kauneutta ja traagisuutta. Ja tuo hotelli, aivan ainutlaatuinen Suomessa!
Mukavaa viikkoa!

Anonyymi kirjoitti...

Lovely shots and a nice castle.

Elina / Narulelu maailmalla kirjoitti...

Uskomatonta, mutta sait mut kiinnostumaan Imatrasta :) Hieno paikka!

Matkatar kirjoitti...

Orvokki: Kiitos. Mukavaa jatkoa sinnekin!

Tuulia: Kiva kun viihdyit! Juu tragiikkaa liittyy aina tämänkaltaisiin paikkoihin, hui! Kyllä tuo hotelli oli ihan kuin jostain eteläisemmäistä Euroopasta...

ladyfi: Thanks! I loved the castle also...

Elina: Heh, hauska juttu! En vain tiedä mitä muuta siellä on nähtävää, kenties löytyy paljonkin. Mutta kaupungin keskusta oli aika tavanomaisen tylsä.

Lady of The Mess kirjoitti...

Viime kesänäkin Pohjois-Karjalan reissun aikana tuosta ohi ajettiin vaan ei pysähdytty. Olisi kannattanut - on se niin upea paikka. Tuo koski ja hotelli!
Kiitos kuvista kesään;)

Arija kirjoitti...

What a wonderful hotel and the rapids with water running must be spectacular. A lovely post.

Ame Amebadonna kirjoitti...

Hieno postaus! Kuaniit kuvat.
Suosittelen käymään silloin kun vettä juoksutetaan, se on aika huikee kokemus... valo, musiikki (Sibelius) ja veden pauhu. Oltiin siellä muutama vuosi sitten kesälomareissulla ja yövyttiin yksi yö Imatralla. Kesäkaudella näytös on joka ilta klo 18. Tuo vaijerikori näyttää hauskalta :)

arleena kirjoitti...

Siellä on todella kaunista. Kerran olen käynyt, siitä on jo pitkä aika. Koski on komea kuohuissaa ja Valtionhotelli on säilynyt yhtä kauniina.

maiju kirjoitti...

Kyllä luonto vaan on kaunista. Ihania kuvia.

Nonna kirjoitti...

Kävin kesällä katsomassa koskinäytöstä, ja yövyimme Valtiohotellissa. Aivan mahtava!

NC Sue kirjoitti...

Very beautiful!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...