keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Kasvun ihmeitä


Aurinko tekee tehtävänsä ja luonto kasvaa nyt joka päivä huimaa vauhtia. Myös raparperi, jota meillä on yhdessä paikassa puutarhaa.


Ne ovat aika veikeitä läheltä tarkasteltaessa. Ensin näkyy punainen pikku alku, joka näyttää ihan alienilta.  Pian ryttyinen lehtimöykky puskee läpi ja lehti alkaa kasvaa.


Sitten se alkaakin näyttää jo tutummalta. Sen varresta eli lehtiruodesta saakin kohta herkullista kiisseliä tai piirakkaa. Lapsena söimme näitä veljien kanssa sellaisenaan vaikka vähän kirpeitä ovatkin. Onneksi emme sentään lehtiä, sillä niissä on myrkyllistä oksaalihappoa. 


Wikipediasta löytyy vielä varsin mielenkiintoista lisätietoa raparperin nimen synnystä: 

"Raparperin nimi tullee ikivanhasta kauppaväylästä, jota pitkin sitä vietiin maailmalle. Tehokkaana lääkekasvina pidettyä raparperia kasvoi Uralin rinteillä, ja sitä kuljetettiin Välimeren maihin pitkin Volgaa, barbaarien jokea - Rha Barbarum."


 Pidätkö sinä muuten raparperista ja jos niin millä lailla laitettuna?


21 kommenttia:

aimarii kirjoitti...

Myös minä tykkään raparperipiirakasta ja - kiisselistä, mutta herkullisinta minulle on raparperihyve vaniljajäden kanssa.

Menninkäinen kirjoitti...

Heti meni silmä vinoon, kun luki raparperin syömisestä sellaisenaan... :)

Raparperista äiti keittelee usein "hilloa" tai siis sellaista mössöä, mihin tulee kai sokeria ja sitä laitetaan "pusuihin". Pullataikinasta isohkoja litteitä ympyröitä, päälle raparperimössöä ja taitetaan kahtia ja uuniin! Njam!

riitta k kirjoitti...

Minä kuvasin tätä ruttulehteä myös tähän haasteeseen :) Hienot kuvat.
Itse en tykkää raparperista, en siis syö sitä ollenkaan, annan kasvaa ja kukkia puutarhassa kun se on niin upea!

enkulin käsityöt kirjoitti...

Ihanasti kasvaa raparperi. Upeita kuvia.

Satu kirjoitti...

Mun mielestä nuo raparperin alut on aika pelottavan näköisiä. :-D Mutta kuvat ovat hienoja!

Katinka kirjoitti...

Nyt kyllä tapahtuu vaikka kuinka paljon pienessä ajassa. Pitää olla itsekkin tosi herkillä että kerkiää havainnoimaan =D.

Tarja Paldanius kirjoitti...

Luontoo puskee vauhdilla uutta elämää. Ihanat kuvat raparperin elämänhalusta :)

Hannele Ruusukummusta kirjoitti...

Pidän ja lapsena pureskielin sitä suoraan varresta vaan...nyt tykkään enemmän kiisellinä..:)

Matkatar kirjoitti...

aimarii: Ahaa, en ole kuullutkaan raparperihyvestä -kuulostaa taivaalliselta!

Menninkäinen: Hih juu kirpeitä ovat...Itsekin nykyään tykkään juuri makeammasta -mutta ei sitä sokeriakaan liikaa viitsi laittaa, pieni kirpeys täytyy säilyä. Mansikat antavat raparperikiisselille myös kivaa lisämakua ja väriä.

riitta k: Täytyypä käydä katsomassa sinun kuvasi! Juu ei kaikki tykkää raparperin mausta, kaunis se on sellaisenaankin. Harmi vaan meillä kotilot syövät noita lehtiä ja niistä tulee ruman reikäisiä.

enkulin käsityöt: Kiitos!

Satu: Juu kyllä ne ihan alieneilta tosiaan näyttää!

Katinka: Se onkin keväässä jännittävintä!

Tarja Paldanius: Kiitti.

Hannele Ruusukummusta: :D

enkulin käsityöt kirjoitti...

Kyselit tuunauksestani
Pöllö on pienikokoinen, joten tulostin pöllön, laitoin koko taustaan pikaliimaa ja lakkasin päältä. Hyvin pysyy.

Kristiina kirjoitti...

Kevään ensi airuita, raparperi. Kohta tulee jo piirakkaa ja paistoksia. Kivat kuvat.

T. Täysin arkista

Satu /Talossano23 kirjoitti...

Ekana lehdistä tulee mielen aivokudos ;)
raparperi kuuluu ehdottomasti herkkuihini. Ja minulla on moooonta reseptiä, joita käytän. Mieluisin on viime kesänä löytämäni juustokakun tapainen...ehdoton ykkönen!
Paljon menee myös kakkujen välissä hillokkeena. Kiiseliä meillä ei oikeinkukaan syö, mutta tuoreeltaan kyllä :)
Ja kun yhdistää raparperin ja mansikat..<3 <3 <3

riitta k kirjoitti...

Löysin tämmöisen postauksen, jossa näkyy tuota minun kapeaa laattapolkua. Se on tosiaan vain kapea kulkupolku, mutta ajaa asiansa tuossa:
http://intoetvimma.blogspot.fi/2015/10/kivinen-projekti.html

Raparperi tykkää vahvasta maasta, joten voit antaa sille lannoitetta!

Tiia K kirjoitti...

Rapsu on vaan parasta, ei ole sen voittanutta. Aurinkoa päivään Matkatar <3

pappilanmummo kirjoitti...

Kevään ensimmäinen piirakka kohta tulossa.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Raparperipiirakka on minun herkkuni. KOhta sitä jo voisi tehdä, sillä sen verran hyvin kasvaa meidän raparperit.

Pieni Lintu kirjoitti...

Nam, kevään raparperit maistuu parhaalta!

kristiina kortelahti kirjoitti...

Komeita raparpereita!

Marru kirjoitti...

Ihana raparperi ♥

Matkatar kirjoitti...

enkulin käsityöt: Kiitti vinkistä!

Kristiina: Juu niitä odotellessa...

Satu Talossano23: Niin tuli minullekin. UU pitäisikin kokeilla raparperijuustokakkua!

riitta k: Kiitti vinkistä, haluaisin tälläistä meille ja täytyy katsoa jos onnistuisi! Lannoitetta jo laitoin, toivottavasti tulee nyt suurempia kuin viime vuonna.

Tiia K: Juu...kiitti!

pappilanmummo: oho, oletpas nopea! (tai raparperisi...)

paluumuuttajar: Ahaa, meillä saa vielä odotella.

Pieni Lintu: Niin tekee, lurps!

Kristiina Kortelahti: Kiitti!

Marru: <3

by itu kirjoitti...

Ihanat vihreät raparperin alut...
Täytynee joku kerta palata blogiisi runsaammalla ajalla

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...