lauantai 18. kesäkuuta 2016

7+1 kauneinta rakennusta Lahdessa


Suunnitelmissa on ollut jo pitkään lähteä kotikaupunkiin kuvausretkelle ikäänkuin turistin silmin. Koska kuitenkin tunnen Lahden aika hyvin (olen asunut täällä suurinpiirtein 10 vuotta) niin päätin keskittyä arkkitehtoonisesti kauneimpiin rakennuksiin. Niitä on paljonkin, mutta suunnittelin etukäteen kiertäväni ainakin seitsemän rakennusta, joita minä olen aina kovasti ihaillut.

Ensimmäisenä fillarireitilleni osui Harjukadun kansanopisto. Opisto on perustettu 1893, eli sillä on pitkä historia takanaan.Rakennus takaapäin
 Opistolta näkyikin jo seuraava kohteeni: Lahden kaupungintalo. Se on Eliel Saarisen suunnittelema ja valmistui 1912. Kauneimmillaan rakennus onkin täältä sisäänkäynnin puolelta.Upeaa kasviornamentiikkaa


Jatkoin Harjukatua alaspäin ja kolmas kuvauskohteeni oli tämä Ortodoksinen kirkko. Rakennus näyttää jännältä sekoitukselta eri tyylejä. Se on vihitty käyttöön 1956.
Käännyttyäni keskustaan päin löysin sattumalta toisenkin Kansanopiston Vuorikadulta. Rakennus on alunperin toiminut kansakouluna vuodesta 1902. Todella kaunis talo joka puolelta.
Tässä välissä kävin torikahvilassa pikku juomatauolla ja varjossa huilimassa. Oli aika kuuma päivä polkea.

Tauon jälkeen matkani jatkui Ristinkirkolle. Tämän paikalla oli ennen 1800-luvun puolella valmistunut puukirkko, mutta 50-luvulla päätettiin rakentaa suurempi kirkko Alvar Aallon suunnittelemana. Lopulta monenlaisten mutkien kautta kirkko valmistui 1978. 


Tätä patsasta en kirkon vieressä muista nähneenikäänKirkon naapurissa oli seuraava kohteeni: Lahden Yhteiskoulu. Täällä nuorimmaisemme Erika sekä mies ovat käyneet lukion ja minäkin opiskellut espanjaa aikuislukiossa. Olen siis päässyt ihailemaan sitä myös sisäpuolelta. Koulu on perustettu 1896 ja sen seinillä on vanhoja mv-valokuvia entisistä oppilaista ja koulusta. Silloin koululta oli vielä suora näkymä Vesijärvelle.
Tämä vanha linja-autoasema olisi varmaan kuulunut myös listalleni jos se ei näyttäisi niin hylätyltä ja surulliselta. Uuden Matkakeskuksen valmistuttua ei vielä tiedetä mitä tähän seuraavaksi tulee.


Lahden historiallinen museo on komea nähtävyys niin ulkoa kuin sisältäkin. Nyt ihailin vain ulkopuolta ja löysin puutarhasta patsaitakin, joita en ole ennen bongannut. Tämäkin kartano on tosi vanha, rakennettu vuonna 1897 ja museon käytössä se on ollut vuodesta 1968 lähtien.Minulla oli viimeinen kohde jäljellä ja se oli keskustasta hieman sivussa Vesijärven satamassa. Oli mukava reitti ajaa sinne Pikku-Veskun kautta ja katsella samalla lintuja ja lämpimästä kesäpäivästä nauttivia ihmisiä.

Lahden konserttitalo eli Sibeliustalo on uusin kohteistani, koska se on valmistunut vuonna 2000. Tiilinen vanha puoli on ennen ollut tehtaana.

Kiva jos jaksoitte kahlata läpi koko kuvapläjäyksen. Kaikissa rakennuksissa en ole käynyt sisällä, joten se jää toiseen kertaan. Tottakai paljon on muutakin näkemistä tässä pikku kaupungissa, josta on tullut minulle tosi rakas...Barcelonan ohella tietysti!

Onko Lahti sinulle tuttu kaupunki? Jos ei niin tervetuloa tutustumaan!


16 kommenttia:

Taina K kirjoitti...

Monta omaa suosikkiani on tuossa joukossa, erityisesti Lahden kansakoulu-rakennus, jossa oli opettajana, kun se tunnettiin Vuorikadun ala-asteena. Olin todella surullinen, kun kaupunki päätti lakkauttaa noin upeissa tiloissa toimineen koulun, vaikka noissa vanhoissa on omat kommervenkkinsä, kun ovat suojelukohteita...:)

Omaan listaani voisi tulla pätkä Rautatienkatua, erityisesti Piironki ja siitä nurkilta Oskarin piha. Onneksi niiden purkaminen ei mennyt läpi, ja keskustan vanhin puurakennus saa jatkaa elämäänsä! Vuorikadun ja Harjukadun väliin (Harjun koulun pihapiirissä) jää muuten poikittain todella kaunis tiilirakennus. Olen siellä sisälläkin käynyt ja vitsi, siinä olisi ihana asuintalo keskustassa!<3

Katja kirjoitti...

Myös Launeen pumppaamo on kaunis rakennus, se olisi omalla listallani, ja myös Oskarin pihan talo. Lahti on tuttu paikka, syntymäkaupunki.

ninnu kirjoitti...

Kansanopisto oli alunperin vielä linnamaisempi, lisärakentaminen ja muutostyöt pilasi sen. Samoin ortodoksikirkon eteen myöhemmin rakennetut toimitilat osittain peittää kauniin kirkon.
Mä voisin laittaa listalle vielä sähkölaitoksen.

Unknown kirjoitti...

Olipas mukava nähdä entisen kotikaupunkini rakennuksia ja patsaita
kuvattuna kauniina kesäpäivänä.
Ristinkirkko on kolmen lapseni konfirmaatiokirkko :)

Katinka kirjoitti...

Todella hyvä aihe ja upeita kuvia! Lahti on kuvauksellinen kaupunki. On tullut käytyä monta kertaa, sillä appiukkoni asuu Hollolassa =D. Tykkään itsekin kuvailla kovasti kaupungeissa. Suurten rakennusten kuvaaminen vain on melko haastavaa. Yleensä laajakulmat loppuvat kesken ja rakennus vääntelehtii kuvassa hassusti =D.

anumorchy kirjoitti...

Hienoja rakennuksia.
Tuosta voisi tehda haasteen, jokainen kuvaisi omasta kotikaupungistaan tai kunnastaan kauneimmat talot.

marja-terttu kirjoitti...

Upeat kuvat ☺
Olenpa ollut joskus kesäkurssilla kansanopistolla ♫

Menninkäinen kirjoitti...

Ihan tutunnäköisiä kulmia... Tällaisenhan voisi tehdä itsekin. Niin heti, kun tuo sade loppuu...

Tiia Koivusalo kirjoitti...

Olipa kiva katsella näitä. Vaarini on Lahdessa, mutta aina tuli vierailtua joko Viuhassa mökillä tai sitten visusti oltua siinä Aleksanterin kadulla asunnossa, eli Lahtea en ole hirveästi nähnyt. Nyt kun olen vuoden sisällä tutustunut pikkuserkkuihin Lahdessa tai toinen asuu Vantaalta, mutta on myös Lahdesta, niin tulee joka kolmas kerta vierailtua pikkuserkun luona Lahdessa ja paikat alkavat tulla tutummaksi. Viehättävä kaupunki. <3

Mukavaa päivää Matkatar <3

Tiia Koivusalo kirjoitti...

Edesmennyt vaarini oli siis kotoisin Lahdesta ja asui siellä koko elämänsä. :)

Jael kirjoitti...

Kiitos Lahti-esittelystä,sieltäkin löytyy kauniita rakennuksia:)Minun Lahteni rajoittuu lyhyihin pysähdyksiin linja-autoasemalla,ja siihen mitä olen nähnyt ikkunan kautta.Hyvää alkavaa viikkoa sinulle:)

Satu kirjoitti...

Hieno postaus <3
Kaikki rakennukset tuttuja ainakin ulkoapäin... Ortodoksikirkon tapuliin on joskus vahingossa lentänyt ilotuliteraketti uutenavuotena ja tuo historiallinen museo on todella kaunis ja mielenkiintoinen rakennus..

enkulin käsityöt kirjoitti...

Vanhoissa rakennuksissa on sitä jotain. Mukavaa, että taloja suojellaan. Upeita kuvia olet ottanut.

Ansku BCN kirjoitti...

En ole koskaan käynyt Lahdessa ja olipa kiinnostava nähdä, miltä siellä näyttää! Monet suomalaiset pikkukaupungit ovat toistensa kopioita, mutta täällähän näyttää olevan jotain kaunista ja omaperäistäkin! ja kaunis, aurinkoinen sää :)

Matkatar kirjoitti...

Taina: Totta, Oskarin piha on myös tosi kaunis :D

Katja: ahaa...en taida pumppaamoa tietääkään. Minulla on täällä vielä paljon nähtävää ja koluttavaa.

ninnu: Ahaa, mielenkiintoista. Ajattelinkin että tuo ortodoksikirkko näyttää hieman oudolta...
Totta muuten sähkölaitos on tosi upea!

Tiina V: Kiva kun pidit! :D

Katinka: Kiitos! Juu totta että laajakulma ei tahdo riittää useinkaan, mutta sitten täytyy vaan mennä kauemmas jos mahdollista tai rajata kuvaa.

anumorchy: Joo hyvä idea, ota tästä idea mukaan!

ma-te:Kiitos! Ahaa, olet nähnyt sen sisäpuolelta! Minä en vielä, mutta eiköhän sinne pääse käymään joskus.

Menninkäinen: Juu tee ihmeessä, kiva juttu!

Tiia K: Kiva kun pidät Lahdesta!

Jael: Kiitos samoin sinulle!

Satu/Talossano23: Kiitos kiitos! Juu minäkin olen aina ihaillut erityisesti tuota historiallista museota, se on ihan kuin eteläisemmästä Euroopasta repäisty...

enkulin käsityöt: Niimpä, onneksi niitä sentään nykyään suojellaan.

Ansku BCN: No voi, tervetuloa sitten vaan, Lahti on kyllä kiva kaupunki ja täällä riittää näkemistä!

Pasi Lepola kirjoitti...

Tuttuja maisemia vaikka ehdin asua Lahdessa vain reilun vuoden (Nyt Hollolassa :) ). Noissa rakennuksissa on Lahtelaista tyyliä, karunkaunista!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...