sunnuntai 18. joulukuuta 2016

13 kohdan JouluhaasteMikä on minulle joulussa tärkeää, mitkä ovat meidän perheen jouluperinteet ja miten sain tietää karvaan totuuden joulupukista lapsena...näihin ja moneen muuhun löytyy vastaukset tästä postauksesta...

Tämä jouluhaaste (kysymykset jostain netistä) on minulla ollut jo pitkään tekeillä -itse asiassa vuosia -ja ajattelin sunnuntain ratoksi vihdoin tehdä sen loppuun. Kuvat ovat arkistojen kätköistä tai sitten muualta...


1) Lempi jouluelokuvasi?

– Charles Dickensin Joulutarinasta tehty 3D -animaatio. Se oli ensimmäinen näkemäni 3D leffa. Olen aina pitänyt juuri tuosta tarinasta myös kirjana ja elokuva oli mielestäni tosi hyvin tehty sen pohjalta.

(kuva)

2) Oletko ollut kiltti vai tuhma tänä vuonna?

– Varmaankin ihan sopivassa suhteessa molempia!3) Missä yleensä vietät joulun?

– Useimmin joko kotona Suomessa tai Barcelonassa. Olen ihmisiä, joita ei haittaa vaikken joulua Suomessa vietäkään ja aika monesti olen ollutkin muualla. Ei minulla varsinaisesti mitään joulua vastaan ole, on mukavaa leipoa perheen kanssa pipareita, availla joulukalenteria ja suunnitella jouluyllätyksiä yms. Suomessa se kaupallisuus vain usein meinaa pilata koko joulun, vaikka kuinka yrittäisi vältellä kauppoja. Liian aikaisin joka tuutista mainoksia, joulumusiikkia, jouluvaloja...Yliannostusta ei tulisi, jos koko yleinen hössötys kestäisi esim. 2 viikkoa ( viikko ennen aattoa ja viikko jälkeen) ja sitten koristeet pois ja kevättä odottamaan. 


Toisaalta joulu ei tunnu joululta muualla kuin Suomessa. Siellä on parhaimmillaan ulkona kaunis lumipeite ja rauhallisen näköistä. Jouluvalotkin näyttävät kauniimmalta pimeällä ja tuttuja joululauluja kuulee radiosta. 


Täällä jouluvaloja ei edes päivällä pidetä päällä -eiväthän ne auringonpaisteessa näy mihinkään. Illalla kaupungissa valot kyllä näyttävät upeilta.

Muualla kun viettää joulua on mielenkiintoista tutustua erilaiseen joulunviettotapaan. Esimerkiksi täällä Barcelonassa on parasta Loppiaisena tuleva Kolmen kuninkaan kulkue (Tres reyes parade). Sitä taas odotellessa...Parastahan on kun voi viettää joulua oman perheen parissa. Pari edellistä joulua ovatkin jääneet mukavina mieleen kun olemme olleet Suomessa ja kaikki lapset ovat tulleet meille joulupäivälliselle.
4) Lempi joulukappale?

– Ave Maria, ja viime vuosina olen alkanut tykkäämään espanjankielisestä Feliz Navidad -joululaulusta. Monet tavalliset joululaulutkin ovat ihan kauniita hyvien laulajien esittäminä. Esimerkiksi jos joku ooppera- tai hevilaulaja laulaa vanhan joululaulun, siihen tulee uutta eloa.


5) Avaatko lahjat aamulla vai illalla?

– Aattoiltana lapsuudenkodistani tulleen perinteen mukaisesti. Laitamme lahjat hyvissä ajoin kuusen alle (tai lattialle, ei meillä yleensä ole kuusta) joten niitä voi "ihastella" siinä pitkin aattopäivää. Lasten ollessa pieniä niin silloin kyllä pukki kävi tuomassa paketit.6) Muistatko joulupukin porojen nimet ulkoa?

– En.. paitsi Petteri Punakuonon. Muistan etten lapsenakaan oikein tykännyt niistä poroista joten ei jääneet nimetkään mieleen.


  
7) Mikä on lempi jouluperinteesi?

– Hmm onhan niitä jokunen.. aattoaamuna teen riisipuuron mantelin kera, päiväkahvilla syömme pipareita ja joulutorttuja, illalla saunomme ja syömme joulupäivällistä lohen kera ja lopulta jaamme lahjat. Barcelonassa on vähän erilaista, jos olemme miehen kanssa kahdestaan joulumme on aika paljon suppeampi, ehkä nautimme jotain hyvää viiniä ja lohta. 


8) Onko teidän joulukuusi aito vai feikki?

– Silloin joskus kun meillä on ollut joulukuusi, se on ollut aito. Hmm...jotenkin vierastan tekokuusia edelleen, vaikka ovathan ne käteviä ja nykyään jo ihan kauniitakin. Täällä Barcelonassa minulla on tällä hetkellä pieni muovinen pöytäkuusi ja ostin siihen juuri uusia koristeitakin. Ihan söpöltä se näyttää mielestäni. 


9) Lempi jouluruoka? 

– Loimulohi ehdottomasti..seuraavaksi lanttulaatikko ja porkkanalaatikko. Uusin tuttavuus parin vuoden takaa on bataattilaatikko, ja sekin on aivan ihanaa. Rosollikin  on ihan herkullista, kunhan jättää ne sillit pois.

En ole vielä päättänyt mitä tänä vuonna tarjoaisin jouluna mutta onhan tässä aikaa vielä suunnitella!


10) Rehellisesti, tykkäätkö enemmän lahjojen antamisesta vai saamisesta?

– Kyllä se tällä iällä on jo mukavampaa antaa niitä kuin saada niitä. Etenkin omille lapsille on kivaa keksiä lahjoja.
Minulla on jo kaikkea mitä tarvitsen...vaikka toki myönnän, että yllätykset ovat aina varsin mukavia...

Ja jos jotain oikein haluan ja tarvitsen, ei sitä kukaan yleensä keksi joten ostan sen sitten itse...ja kyllä, laitan oikein pakettiinkin! Toisinaan saatan esim. miehelle vihjaista jotain mikä olisi kiva juttu. Vaan meille lahjojen ostaminen toisillemme ei ole niin tärkeää, joskus ostetaan ja joskus ei. Ja jos toinen vain hommaa jotain, ei sekään ole niin vakavaa.11) Oletko hyvä paketoimaan lahjoja?

– No joo, paitsi vähän hätäinen ja kärsimätön ehkä. Toki osaisin paketoida loistavastikin jos innostuisin oikein paneutumaan asiaan. Normaalisti heitän lahjan kierrätyspaperiin -mitä nyt sattuu löytymään -tyyliin, teippiä ja nauhaa päälle, siinä se. Yritän ennemmin tehdä paketista sellaisen, ettei avatessa ihan heti arvaa mitä se sisältää. Joskus ollaan miehen kanssa oikein innostuttu tässä -annettiin lapsille yhtenä jouluna jättipaketit lahjaksi, mutta sisällä olikin pienehkö lahja...


12) Miten sait tietää totuuden joulupukista?

– Löysin lapsena vahingossa perheen lahjakätkön velipuolen sängyn alta ennen joulupukin tuloa. Se oli aika pysäyttävä hetki, olin lamaantunut vähän aikaa, heh. Vaikka tottakai joulupukki oli ennenkin vaikuttanut liian omituiselta ja muistuttanut tuttua naapurinsetää tms, niin silti lapsenmieli jotenkin kai toivoi sen olevan totta...


13) Mikä tekee joulusta tärkeän sinulle?

– Läheisten kanssa oleminen ja herkuttelu, nehän ne joulun tekevät. Iloinen ilmapiiri ja mukava tunnelma.


Ja sitä kaikkea toivotamme nyt teille kaikille lukijoille Sirin ja miehen kanssa!

Rentoutukaa ja nauttikaa joulusta! 

Palaan blogin pariin taas Joulupäivänä uuden Mustaa ja Valkoista -aiheen parissa (ellei sitä ennen jotain järisyttävää tapahdu)...siihen saakka ehtii vielä osallistua nykyiseen haasteeseen!


11 kommenttia:

Menninkäinen kirjoitti...

Minusta on parasta, kun voi yhdistää suomalaisen ja espanjalaisen joulun ja siten saa lahjoja jouluaattona ja loppiaisena! :D Ei vaan, joskus on mietitty siirtymistä kokonaan espanjalaiseen lahjat-loppiaisena-malliin, kun voisi hankkia kaikki lahjat rauhassa ja alennusmyynneistä!

Meillä oli lapsuudenkodissa aina aito kuusi, koska kummini lahjoitti sen meille joka joulu. Toiselta kummiltani taas saatiin joulukinkku. Kanarialla meillä oli muovikuusi ja nyt on toista (vai jo kolmatta?) vuotta pieni oikea huonekuusi. Saapa nähdä kuinka nopeasti ja kuinka isoksi se kasvaa!

Minunkin mielestä joulun tuuppaaminen joka tuutista alkaa vuosi vuodelta aikaisemmin. Aivan liian aikaisin. Tosin mä olen sitten se, kenelle muut perheessä huomauttelee maaliskuun lopulla, että voisko noita jouluvaloja jo alkaa karsia ikkunoista ja pihapuista.... :P

http://tuijankortteilua.blogspot.com kirjoitti...

Kiva lukea kommentteja näihin kysymyksiin.
Mukavaa joulunalkua sinulle.

Marie kirjoitti...

Ihanaa joulunaikaa sinulle.

Huopalintu kirjoitti...

Oli kiva lukea jouluajatuksiasi ja kuvatkin olivat kiinnostavia :)
Mukavaa joulun aikaa sinulle ja läheisillesi!

aimarii kirjoitti...

Monenlaista mahtuu jouluusi, kun vietät noinkin usein ulkomailla tätä juhlaa.
Mukavaa lukea.
Hyvää joulua periteistä tai muunneltua.

Sirokko kirjoitti...

Joulun tunne muuttuu iän myötä ja sen viettotavat ulkomailla asuessa, kukin tavallaan. Oikein mukavaa joulua teille!

Matkatar kirjoitti...

Menninkäinen: Juu totta kuulostaa hyvältä :D Myös tuo lahjojen alennusmyynnistä ostaminen!

Tuijankortteilua:Kiitos ja samaa sinulle!

Marie H: Kiitos

Huopalintu: Kiitos, samaa sinne!

aimarii: Kiitos.

Sirokko: Se on muuten totta, ei joulu enää samalta tunnu kuin lapsena tai nuorena aikuisenakaan.

Unknown kirjoitti...

Hyvä postaus ja kivat kuvat.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Olipas kiva jouluhaaste. Voisin koittaa tehdä tämän itsekin, jos vain kerkeän vielä jotakin kuvaamaan kaiken loppurutistuksen keskellä.

Tellu T kirjoitti...

Oikein ihanaa joulun aikaa koko porukalle :)

Matkatar kirjoitti...

Satu V: Kiitos :D

Paluumuuttajar: Kiitos! Olisi kiva jos jaksat tehdä, näitä on kiva lukea.

Tellu Tom: Kiitos samoin sinne!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...