sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Mustaa ja Valkoista (linky) + tutoriaali

Kiitos taas viime kerran Mustaa ja Valkoista -haasteeseen osallistuneille! Toivottavasti tällä kertaa on helpompi aihe...

Laitan alkuun pienimuotoisen tutoriaalin siitä, miten muuttaa värikuva mustavalkoiseksi. Jos asia on jo tuttua kauraa, kelaa alaspäin päästäksesi uuteen aiheeseen!

Esimerkkikuvani on värillisenä täysin erilainen koska hedelmän kirkkaan vihreä väri kiinnittää siihen huomion. Mutta mitä tapahtuu kun kuvasta tehdään mustavalkoinen, mihin huomio sitten kiinnittyy?

Voit käyttää tietty mitä tahansa kuvankäsittelyohjelmaa, niistä löytyy kaikista perustyökalut mitä tarvitaan. Vaikka minulle Photoshop on tuttu jo 15 vuoden takaa, tässä tutoriaalissa käytin Picmonkey -ohjelmaa, koska se on kaikkien saatavilla. Se on yksinkertainen ja ilmainen, sitä ei tarvitse asentaa koneelle eikä sinne tarvitse rekisteröityä. Voit siis koska tahansa avata ohjelman verkosta ja käsitellä sillä kuvia tai tehdä jopa kollaasin. Lopputulos ei ihan Photoshopin laatuun yllä mutta on kuitenkin varsin kelpo blogikuviin.

Avatessasi ohjelman näet vasemmalla työkalut. Hae kuva jota haluat käsitellä koneeltasi.


Ensin kuvasta kannattaa rajata eli cropata kaikki ylimääräinen pois. Kuvasta tulee dynaamisempi ja mielenkiintoisempi, etenkin mustavalkokuvissa turhat jutut taustalla häiritsevät liikaa.


Värit saa poistettua kylläisyyttä eli saturaatiota vähentämällä loppuun saakka. (tai edistyneemmissä ohjelmissa yksi väri kerrallaan) Tässä ohjelmassa se löytyy Colors-kohdasta. Kun se on tehty, värit ovat hävinneet mutta kuva on aika samea, eli siinä on loiva kontrasti. Se on joissakin kuvissa kiva tehokeino mutta yleensä kuva näyttää näin hieman tylsältä eivätkä yksityiskohdat tule niin hyvin esille.


Seuraavaksi siis lisätään kontrastia. Picmonkeyssä se tapahtuu Exposure -kohdassa. Voit käyttää suoraan kontrastikohtaa tai tehdä sen tarkemmin vaalentamalla valokohtia (highlights) tai koko kuvaa (brightness) ja vastaavasti tummentamalla varjokohtia (shadows) sopivasti. Kannattaa kokeilla mikä tapa sopii kuvaan parhaiten. 


Kuva alkaa olla valmis. Voit nyt määritellä Resize -kohdassa kuvalle blogiisi sopivan koon. Minulla blogikuvien pidemmän sivun leveys on 800 pixeliä.Lopulta voit vielä hieman terävöittää (sharpen) kuvaa. Se saa yksityiskohdat vielä paremmin esille. Picmonkeyssä on myös mahdollisuus "selkeyttää" kuvaa (clarity) Itse tykkään käyttää sitä mustavalkokuvissa sillä se tuo kuvan keskisävyihin vielä lisää kontrastia.

Lopuksi muista tallentaa kuva! Toivottavasti tutoriaali oli jollekulle hyödyllinen!


Mielestäni tässä hassussa hedelmässä on nyt mustavalkokuvana pääosassa sen jännä aivomainen pintastruktuuri ja sitä hainkin. 

***

...Sillä seuraava aihe on:

pinta

Etsi jokin kohde jossa on mielestäsi jännä tai mielenkiintoinen pintastruktuuri/tekstuuri ja yritä mustavalkokuvauksen keinoin saada se kivasti esiin.


Kaksi viikkoa jälleen aikaa osallistua, seuraava kuvausaihe tuleekin joulupäivänä...siihen saakka...olkaapa kiltisti!

Rohkeasti mukaan!


1. Sinulla on kaksi viikkoa aikaa osallistua haasteeseen.
2. Mukaan pääsee yhdellä tai useammalla itseottamalla kuvalla.
3. Vain M/V kuvat hyväksytään ellei esim. kolmatta väriä ole erikseen mainittu. 
4. Linkitäthän suoraan postaukseesi, ei blogin etusivulle.
5. Osallistu aiheeseen mieluummin uusilla kuvilla.
6. Käy halutessasi muiden osallistujien blogeissa ja jätä kommentti vierailustasi.

For foreign participants:

The subject for this Black and White -challenge is: surface

1. You have two weeks to participate to the challenge.
2. You can share one or more photos with us.
3. Only B/W images are accepted unless e.g. a third color is specifically mentioned.
4. Link directly to your post`s url, not the blog`s homepage!
5. Participate rather with new images.
6. Visit the blogs of other participants and leave a comment of your visit.


11 kommenttia:

Pepsi + Max kirjoitti...

Tosi kiva opastus. Minä kun en kuvia osaa käsitellä.. Pitääkin käydä läpi uudestaan tietokoneella jonkun kuvan kanssa ja kokeilla tulisiko postauskin :)

Jael kirjoitti...

Hyvät ohjeet sellaisille kun tarttee.Mutta mikä on tuon haasteen aihe nyt? Hedelmä?

Matkatar kirjoitti...

Pepsi+Max: Kiitos kiva kuulla jos oli hyötyä! Ja tervetuloa mukaan :D

Jael: Kiitos. Haasteen aihe on siis Pinta. Yritin laittaa sen vielä selkeämmin, toivottavasti nyt aihe löytyy kaiken muun tekstin seasta :D

Menninkäinen kirjoitti...

Hah, mikä karva-aivohedelmä! Hyvä tutoriaali ja mielenkiintoinen aihe. Toisaalta hankala, toisaalta helppo. Juoni on juurikin siinä, että saa sen pinnan kivasti esille. Tätäpä täytyy alkaa pohtia.

Matkatar kirjoitti...

Menninkäinen: Jep, tosi hassu, iso ja painava hedelmä. Niitä tippuu tuolla puutarhassa yhdestä isosta puusta maahan. Onneksi ei ole osunut päähän...
Kiva kun ymmärsit aiheen idean! :D

aimarii kirjoitti...

Hyvästi kerrot phoshoppauksesta. Ei mulla ole tuorta ohjelmaa koneella, ehkei siksi, etten osaa käyttääsitä.

Annukka kirjoitti...

Kiitos tästä! Oli selkeät ohjeet.

Joskus olen tuon PicMonkeyn avannut koneelle ja aikani sitä tuijotellut, mutta koska siellä on niin paljon (itselleni ehkä ennemminkin liikaa...) kaikkea, olen yleensä laittanut sen takaisin kiinni ja palannut tutun ja turvallisen ilmaisen Photoscapen pariin (jossa taas on aika vaatimattomat mahdollisuudet käsittelyyn, mutta sillä nyt kuitenkin olen rimpuillut).

Olisitpa jättänyt mainitsematta tuon aivo-sanan :D. Tykkäsin enemmän hedelmästä ihan hedelmänä. Nyt siihen ei oikein tekis mieli koskea :D

Matkatar kirjoitti...

aimarii: Siis tässä tutoriaalissa kerroin tuon ilmaisen verkko-ohjelma Picmonkeyn käytösä, en Photoshopin. Tuo ei ole vaikea ollenkaan :D

Annukka: Kiva jos oli hyötyä! Juu ei saa antaa sen hienojen nappuloiden säikäyttää, se on hyvin yksinkertainen ja selkeä ohjelma oikeasti. Ja ilmainen.
Heh, en voi olla näkemättä aina tuota aivomaista rakennetta tuossa ihme hedelmässä... :D

Satu V/SatunNaiselämää kirjoitti...

Hyvä selostus. Picmonkey onkin tuttu kuvankäsittelyohjelma.

Tiina V. kirjoitti...

Hassunhauska hedelmä & Mielenkiintoinen kuvausaihe!
Pari päivää mietiskelin erilaisia kivoja pintoja.
Tänään löytyi vastaus astiakaapista :)

Matkatar kirjoitti...

Satu V: Kiitos :D

Tiina V: Kiva kun pidit aiheesta ja tulit mukaan kuvaushaasteeseen!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...