maanantai 10. heinäkuuta 2017

Vaatteita konmarittamassa


Oletteko kuulleet KonMari -menetelmästä? Japanilainen Marie Kondo on kodin järjestämisen ammattilainen ja on kirjoittanut siitä kaksi kirjaakin. Olen kohta saamassa toisenkin kirjan päätökseen ja kieltämättä niissä on ideaa ja innostus kaiken uudelleenjärjestämiseen kasvaa lukiessa.

Pääpiirteittäin KonMari -menetelmän ydin on siinä, että tavaroiden järjestäminen aloitetaan kategorioittain -aloittaen vaatteista. Kaikki saman kategorian tavarat tuodaan yhteen läjään lattialle ja rauhassa mietitään kunkin vaatteen/tavaran kohdalla tuottaako se iloa. Lopuista hankkiudutaan eroon.


Tätä vaatteiden konmaritusta minä siis olen tehnyt nyt parisen viikkoa. Aiemmin olin sitä mieltä, että meidän kodissamme on ihan liian vähän kaappitilaa. Kirjan luettuani ymmärsin, että kyllä sitä on tarpeeksi, tavaraa ja vaatteita vain on liikaa. Helpotti jo tämän tajuaminen aloittaessani urakkaa. Onneksi mies oli viikon poissa pahimpaan aikaan, oli nimittäin aikamoinen hullunmylly kodissa. Minulla todella oli keittiön lattialla päiväpeiton päällä kaikki vaatteeni. Siitä niitä kävin yksitellen läpi.

Vaatekaappini oli ahdistanut minua jo pidemmän aikaa. Se oli mennyt ihan sekaisin, ja oli liikaa sellaisia vaatteita, joita en tosiaan enää halunnut käyttää. Turhan monia vaatekappaleita tuli säilytettyä vain siksi, että "ne olivat vielä ihan hyviä" tai "sitä voi joskus vielä tarvita". Joitain jopa en ollut koskaan käyttänyt. Tuttua varmasti kaikille naisille.

Metallilaatikot vaatekaapissa ovat olleet aika hankalia alusasujen ja sukkien kanssa, sillä niissä on niin isot kolot kulmissa. Tein niihin stopparit ilmastointiteipistä, joten nyt kaikki pysyy niissä nätisti.


Marie Kondo antaa vaatteille mainiot viikkausohjeetkin. Kaikki viikataan pystyyn ja lajitellaan värien mukaan. Näin ne tuottavat laatikoissa ja kaapeissa iloa, ihan kuin olisivat kaupassa. Hieman enemmän vaivaahan tälläinen viikkaustapa vaatii, mutta siihen tulee äkkiä tapa ja rutiini. Huomasin  sen olevan jopa jollain lailla rentouttavaa, tuoden samalla esteettistä silmää hivelevän nautinnon.Eikö näytäkin sukkalaatikkoni nyt herkulliselta? Kätevää kun tästä näkee heti mitkä ovat puhtaana - mitkä pyykissä ja voi valkata asuun sopivat sukat. Ja mikä parasta -tulee iloinen mieli aina kun avaa laatikon!Housutkin mahtuvat kivasti pystyyn laatikkoon. Kivaa kun enää ei tarvitse etsiä jotain tiettyä vaatekappaletta, vaan se löytyy heti, koska kaikille on oma paikkansa.


Kun metallilaatikot täyttyivät, minulla oli jäljellä kaapin hyllyt paitoja varten. Onneksi löysin kaupasta sopivat muovikorit, joihin pystyviikkasin hihattomat paidat erikseen, toiseen t-paidat ja kolmanteen pitkähihaiset.  Villapaidoille ostin isomman laatikon ylähyllylle.Tosi näppärää ja kaunista! 

Jännää huomata että minulla on aika paljon mustavalkoisia vaatteita, ja sitten puna-oransseja. Mitä ihania unohtuneita paitojakin hyllyjen perukoilta löytyi! Ja vastaavasti jotain tooosi vanhoja jotka sietivätkin mennä jo eteenpäin!


Vasemmalla siis minun kaappini ja oikealla miehen vielä KonMari -järjestelemätön kaappi. Minun hyllyni taisivat olla aiemmin vieläkin hurjemman näköiset kuin miehellä nyt, koska vaatteita on enemmän. 


Tietysti järjestin myös pienen vaatehuoneen, ja sieltäkin lähti pois paljon turhaa ja ylimääräistä. Nyt juhlavaatteilla ja muilla siistimmillä vaatteilla on tilaa hengittää. 
 Arvatkaapas montako jätesäkillistä lähti vaatteita pois? VIISI! Vielä täytyy viedä säkit kierrätykseen ja osan vaatteista taidan laittaa nettikirppikselle. Eli hommaa vielä riittää vähän, mutta kohta pääsen siirtymään seuraavaan kategoriaan eli kirjoihin. Hirvittää jo etukäteen!

Onko KonMari luettu eli onko tuttu menetelmä vai pysyykö sinulla kaapit järjestyksessä ilman mitään "uusia metodeja"?16 kommenttia:

Marianna Gripenberg kirjoitti...

Minulle Konmaritus on tuttua. Tein jonkinlaisen karsinnan, muistaakseni pari vuotta sitten, mutta vieläkin varmaan on vaatteita joita ei paljoakaan käytä. Tuosta vaatteiden hävityksestä tulki mieleen, että esim. H&M:ään voi viedä vaatepusseja jopa riikinäisistä vaatteeista/tekstiileistä ja saada 15% alekuponkeja uusien ostamista varten :). Viidestä jätesäkillisestä tosin tulisi jo liikaakin alekuponkeja kerralla.
Kyllä tuli hyvä mieli mariuksesta, kun sai selkeyttä kaappeihin ja järjestystä. Kannattavaa hommaa, mutta vaatiia aikaa ja rauhaa.

Satu /Talossano23 kirjoitti...

no en ole lukenut, enkä lue :) Ystävättäreni oli ostanut kirjan kun sitä silloin sen ilmestyessä hypetettiin. Tuumi että lukee itse ja tuo sitten minulle.Lukiessaan totesi, että täydellistä ***## ja olisi loukkas jos minulle sen vielä toisi ja aloitti konmarituksen kyseisestä kirjasta :)
Tänään vein kolme jätesäkillistä vaatteita, liinavaatteita ja kenkiä kierratykseen. Osaan siis marittaa ilman kirjaakin. Kaapit meillä on aina järjestyksessä, paitsi miehen..hän ei siihen kykene ;)
Ystävän kanssa naurettiin, että hitsi kun ei itse olla älytty kirjoittaa siivuksestamme ja 'marituksesta' kirjaa ;)
Mukavia marituksia <3

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Luettu on, mutta toteutus ontuu. Meillä vain on niin paljon kamaa, että siitä eroon pääsemiseen tarvittaisiin vuoden vuorotteluvapaa. Ja koko ajan sitä kamaa sikiää jostakin lisää. Vaatehuoneen järjestin, mutta sitä ei enää huomaa. Konmarittelu antoi ymmärtää, että yhdellä järjestämisellä ongelmat poistuvat, mutta totuus on se, että sotku ja epäjärjestys on uusiutuva luonnonvara.

Taina K kirjoitti...

Lukematta on, mutta jotain juttuja on tullut tehtyä ihan maalaisjärjellä.:) Esikoisen t-paidat viikkasin pystyyn jo joitakin vuosia sitten, ne kun eivät millään sopineet vaakaan, ja noin tosiaan näkee paremmin valikoiman. Vaatehuone odottaa...Käyn sen noin kerran vuodessa läpi, mutta nyt on ajatus vielä rankemmalla kädellä siivota. Meidän vaatehuoneessa on vaatteita, jotka sinne on laitettu melkein 12 vuotta sitten muuton yhteydessä, mutta pidetty niitä ei ole kertaakaan. Mutta kyllä se taitaa olla niin, että järjestyksen ylläpitäminen lopullisesti tuntuu mahdottomalta. Sotku on ikuista!;D

Menninkäinen kirjoitti...

En oo lukenut, mutta vastaava siivousvimma iskee silloin tällöin - yleensä keväällä. Mun tekniikassa jos jään miettimään liian pitkäksi aikaa jotain vaatetta, se saa lähteä. Hitsi, kun ei ole muistanut tota H&M:n vaatealekuponkijuttua...

Toi pystyviikkaus kuulosti oudolle, mutta on toisaalta loogista. Mietin ensin, miten sen voisin omassa komerossa tehdä, kun on hyllyt, ei laatikoita, mutta tietysti tolleen niinkuin sinäkin; laatikot hyllylle! Laatikossa ne saisi kätevämmin ulos kaapista ja taas takaisin. Jos pinosta otat keskeltä yhden, on pino oikeastaan jo entinen.

Tarvinnee tehdä vielä toinen siivousoperaatio ja uudelleen järjestely...

enkulin käsityöt kirjoitti...

Minäkin löysin paljon uusia vaatteita, kun konmarittelin vaatekaappini. Moni kaunis vaate oli jo unohtunut. Onpa helppoa nyt kun kaikki näkyy ja löytyy.

Hannele Ruusukummusta kirjoitti...

Tuttua on, täältä blogimaailmasta, mutta onneksi en ole siihen hurahtanut..:)

Pepi kirjoitti...

Kirja oli viihdyttävää junalukemista viime kesänä, tarttui matkaan Hesan rautatieasemalta. Sen kummemmin en systeemiä ole toteuttanut, mutta yritän pitää kiertoa ulos voimassa silloin kun jotain tulee sisään...välillä hyvin huonolla tuloksella. Kirjat tosin "konmaritin" pihalle melkein kaikki 🙈

Matkatar kirjoitti...

Marianna: Ahaa, kiva kun olet aloittanut jo homman. Vaikka taitaahan tämä elämä ilman mitään hienoja nimityksiä olla jatkuvaa liiallisen tavaran eliminoimista meillä hyvinvointivaltioiden asukkailla, ikävä kyllä. En ole kuullutkaan tuosta H&M:n jutusta, täytyypä miettiä :)

Satu/talossano 23: Heh, hauska ystävä sinulla! Kieltämättä sitä täytyi lukea niin ettei liikaa mieti, ärsytti itseäkin ajoittain. Jotenkin aavistelin että sinulla kaapit pysyykin järjestyksessä, vautsi! Minulla on aina ollut sama juttu että kerran vuoteen suurinpiirtein käyn kaikki läpi , sitten pikkuhiljaa ne taas sotkeutuvat...saa nähdä miten nyt käy kun on vähän eri systeemillä viikatut vaatteet.

Paluumuuttajar:Sitä minäkin epäilen että epäjärjestys ei meiltä tämän kirjan myötä katoa :D Mutta helpottaa nyt taas ainakin. Ainakaan näin massiivisesti en ole koskaan poistanut kerralla vaatteita, eli jotain muutosta on tapahtunut.

Taina: Juu maalaisjärjellä pääsee jo pitkälle. Luulisin että keittiön kaapit on minulla aika pitkälle viimeisen päälle ajateltu, vähän saa vielä hioa joittenkin kaappien järjestystä. Mutta kirja ei keittiöön paljoa tuonut uutta.

Menninkäinen: Minullekin pystyviikkaus oli uusi asia, mutta huomasin että se on tosi kätevä, kannattaa kokeilla!

enkulin käsityöt: Kiva juttu!

Hannele Ruusukummusta: Hihii :D

Pepi: Vaikea olisi uskoa että sinulla kaapit ovat täynnä tavaraa tai jotenkin epäjärjestyksessä kun kotisi näyttää kuvissa aina niin siistiltä ja kivalta!

Satu V/SatunNaiselämää kirjoitti...

En ole lukenut kirjaa...olen yrittänyt Konmarittaa muuten. Tuo pystyynviikkaaminen voisi olla järkevää. Tällä hetkellä vaatekaappi on sekasotkun vallassa, mutta en ole jaksanut keskittyä siihen.

Tiia K kirjoitti...

Apua ja pitäisi tehdä tämä itsekin. Ehkä myös luopua laihemman ajan vaatteista ja ymmärtää se, jos joskus oikeasti laihtuu, niin silloin haluaa uutta rompetta :) Ihanaa viikkoa <3

Ansku BCN kirjoitti...

Minulla myös on menossa tavaroiden karsinta, tosin ihan omilla säännöillä. Ilmeisesti marittaessa ei saisi kai tavaraa laittaa kiertoon muiden ongelmaksi, vaan se pitäisi hävittää? Tähän en taivu :). Esimerkiksi kirjat ovat minulle niin pyhiä, että niitä en tule koskaan laittamaan paperinkeräykseen tms. Nyt meillä lähtee Suomenlomalle yksi vajaa matkalaukku ja pakkaan sen täyteen suomenkielisiä kirjoja, joita en itse enää lue. Eiköhän ne jollekin kelpaa! Kirjat on tuo minun kompastuskiveni: ostan aina uusia, luen kerran, enkä raaski luopua. Nyt alkaa paikat olla niin täynnä, että pakko tehdä jotain :)

Matkatar kirjoitti...

Satu V: Kaikki vaatii sen oikean hetken ja aikaa, iloa järjestämiseen!

Tiia K: Tuo on totta, niistä laihemman ajan vaatteista on kaikkein vaikein luopua, etenkin niistä lemppareista siis. Pari vähä liian pientä vielä säästin, mutta suurimman osan tiukoista vaatteista heitin lopulta pois. Kai se on hyväksyttävä että vanhetessa leviää jonkin verran väkisinkin...mutta yritetään taistella vastaan :D

Ansku BCN: Kyllä minäkin kannatan hyväkuntoisten vaatteiden ja tavaroiden kierrätystä. Itsekin ostan usein kirpparilta! Kirjoja ostelen nykyään enää tosi harvoin, ne vievät tosiaan älyttömästi tilaa. Oletko muuten koskaan pistänyt kirjojasi Barcelonassa kierrätykseen? Me olemme vaihdelleet siellä aika paljon luettavaa muiden kanssa.

Satu kirjoitti...

Oletpa ollut aikaansaapa! :-)

Olen kuullut konmarituksesta paljon, mutta se ei ole tuntunut omalta jutulta ollenkaan. Tuo pystyyn viikkaus kuulostaa periaatteessa hyvältä idealta, mutta olen aina miettinyt, että säilyvätköhän nuo pinot tuollaisina, vai ovatko vaatteet jonkin ajan päästä entistä kauheammassa mytyssä. Sukat varsinkin löytyisivät kyllä tuolla tavalla helpommin...

http://tuijankortteilua.blogspot.com kirjoitti...

Tuttu juttu toi maritus. Tosin minä olen hyvin vähän sitä itse tehnyt.
Ihailen sinun kaappiasi, varmasti löytyy vaatteet hyvin.
Meillä on ton näköiset kaapit mitä teidän isännällä on.
Erona se että mulla vähemmän vaatteita, olen vienyt yläkertaan vaatehuoneeseen ei käytössä olevia vaatteita. Toi on tavallaan maritusta :) :)
Isäntä on hyvin tarkka mitä voin viedä pois, hän yleensä tarvitsee kaikkia ja ehkä jos jne.....vaatteita on ihan liian kanssa.

Pauliina/PauMau kirjoitti...

En ole lukenut, mutta jo pidempään on ollut meneillään tarpeeton tavara ja vaatteet pois -projekti. Huoh. Taitaa olla ikuisuusprojekti, sen verran seitsenhenkisessä perheessä on kertynyt roinaa. Omaa vaatehuonettani olen siivonnut periaatteella "kaikki pois mikä ei tunnu oikeasti omalle". On kyllä niin totta, että ylimääräinen tavara sitoo energiaa.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...