perjantai 18. elokuuta 2017

Maailma tosiaan on muuttumassa


Onneksi ehdin käydä vielä Orimattilan Villa Roosan entisellä huopatossutehtaalla nykytaiteen näyttelyssä. Nimittäin tänä kesänä oli viimeinen kerta. Pitkän historian aikana siellä on pidetty kaiken kaikkiaan 24 kesänäyttelyä, aika monessa olen ehtynyt käydäkin. Pidän kovasti vanhan rakennuksen ilmapiiristä ja tunnelmasta. Ei sinne ole pitkä matkakaan, tällä kertaa olin kahdestaan Sirin kanssa liikkeellä."Maailma on toinen" -näyttelyn teemana oli muutos, ajan kuluminen ja yllättävät tapahtumat. (postauksen tekstiä täydennetty näyttelyesitteen tiedoilla)

Näyttelyssä oli esillä monipuolisesti eri taidemuotoja, esim. myös kirjallisuuden edustaja Olli Jalonen postikorttinovellillaan, joka kertoi hauskaa jatkotarinaa.


Alakerrassa suuressa salissa oli Jouko Korkeasaaren iso installaatio, joka kertoi hetkestä, kun kontrolli pettää ja ihmiset joutuvat oudon hurmion valtaan.Yläkertaan mennessä näin taustalla Hanna Oinosen kivan teoksen. Hän sanoo:

  "Tutut paikat ovat minulle museoita. Kulkeminen niissä on kuin kulkisi jonkun kauan sitten kuvatun elokuvan kulisseissa. Ja kun räpäyttää silmiään, vuodenaika on jo vaihtunut"

Alempana Heli Ryhäsen teoksessa taas tarkastellaan vanhaa pariskuntaa. He elävät ikään kuin symbioosissa keskenään. 

Taustalla näkyy eräs Santeri Tuorin komeista valokuvateoksista. Niissä oli paljon kerroksellisia yksityiskohtia ja ne vievät katsojan ajan käsitteen äärelle.


Henna Julan värikkäissä töissä oli luonto vahvasti läsnä. Kaikki on jatkuvasti joko kukoistuksen tai lahoamisen kierteessä.


Paula Ollikaisen maalauksista pidin jotenkin erityisesti, ne toivat arkipäivän kivan lähelle. Maalausten lähtökohtina ovat olleet vieraslajit, ihmisten liikkuminen ja ihmisten paikasta toiseen siirtämät kasvilajit.


Ullakolla pyöri video, jossa oli auto ensin hyvässä kunnossa, sitten se alkoi rapistua ja hajota...kunnes lopulta jäi jäljelle vain kasa murusia ja hiekkaa. Sitten tuli talo ja asuntovaunu joille kävi samoin. Mediataiteilija Jukka Silokunnaksen teokset kertovat ajasta ja paikasta sekä niiden ympärillä tapahtuvasta liikkeestä. Videot olivat aika hypnoottisia.Salla Vapaavuoren "80 vuoden koulumatka" oli tilataideteos, jossa oli erilaisia pulpetteja eri aikakausilta ja niiden päällä lyhyitä tarinoita entisten oppilaiden kertomina. Hieno idea!Tämä pulpettimalli näytti omaan silmään tutuimmalta:


Takaisin alakertaan tultaessa näyttely olikin jo kierretty mutta piipahdimme vielä putiikin puolella tutkimassa olisiko siellä mitään uutta ja mielenkiintoista.Ikkunalla oli näitä ihania keramiikkatätejä. Oi sellaisen olisin mielelläni ottanut kotiini jos lompakko olisi antanut myöten! 


Harkitsin menisinkö vielä teelle ja kakkuselle tähän söpöön kahvilaan, mutta ajattelin pikkuhiljaa lähteä kiertelemään Villa Roosan lähellä olevaa kaunista pikku tietä.

Suunnittelin kuvailevani tien vanhoja puutaloja, mutta kuinkas kävikään. Rankkasade yllätti meidät. Olisi vaan pitänyt mennä sinne kahvilaan! En löytänyt mistään suojaa, joten olimme Sirin kanssa hetkessä ihan läpimärkiä. Onneksi ei ollut kylmä ja mies haki meidät kohta autolla sovitusta paikasta.


Rauhaa ja rakkautta viikonloppuunne!


5 kommenttia:

Esther Helmiä kirjoitti...

Taidetta moneen makuun,mutta minua viehätti vain koirasi ja 4 alimpaa kuvaa :) Mukavaa viikonloppua.

Hannele Ruusukummusta kirjoitti...

Hieno näyttely ja tähän hetkeen sopi nimi. Tänään maailma on toinen, kuin eilen.♥ Ahdistava eilisten tapahtumien jälkeen.

Matkatar kirjoitti...

Esther Helmiä: Juu ei kaikki taide kaikkia voi viehättää. En minäkään kaikesta tuolla pitänyt, puhuttelevimpia vain kuvailin :) Paitsi eräs video oli hankala kuvata, se oli tosi hieno, kertoi siitä kun Karjalaa evakuoitiin ja samalla hetkellä kun lähtökäsky tuli, alkoi erään emännän lehmä poikia...

Hannele Ruusukummusta: Kyllä tässä on fiilikset vähän maassa eilisen ja toissapäiväisten tapahtumien jälkeen itse kullakin, mutta elämä jatkuu meillä tavallisilla kansalaisilla ja toivotaan että jokin ratkaisu löytyisi näiden terrorijuttujen ehkäisyyn.

Jael kirjoitti...

Mielenkiintoista taidetta, ja kaunis näyttelyrakennus,harmi että viimeisen kerran.Ihana Siri:)

koi seo kirjoitti...

interesting artwork, and a beautiful exhibition building, a nuisance that last time.

ดูหนังผี

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...