sunnuntai 13. elokuuta 2017

Onko Kaupungintalolla kummituksia?


Tällä viikolla oli opastettu kierros Lahden kaupungintalolla. Viime vuonna kävin kuvailemassa taloa pelkästään ulkopuolelta (juttu täällä), joten nyt olin iloinen tästä tilaisuudesta päästä tutustumaan kauniin rakennuksen sisätiloihin ja kuunnella samalla oppaan seikkaperäistä kertomusta sen historiasta.

Rakennushan on Eliel Saarisen suunnittelema ja se valmistui 1912. Kaupungintalo valmistui kaupungin hallinnon, palolaitoksen, poliisilaitoksen ja kaupunginvankilan toimitiloiksi.

Alunperin tähän etujulkisivulle piti tulla kauniit patsaat seinäsyvennyksiin ja rappujen viereen kukka-asetelmien kohdalle leijona-sfinksipatsaat, mutta rahat loppuivat kesken.


Ihme että rahat silti riittivät aika loisteliaan rakennuksen rakentamiseen ja koristeluun. Kultakoristeissa ja pikkutarkoissa maalauksellisissa yksityiskohdissa ei nimittäin ole säästetty.Upeat kattokoristelut sisääntuloportissa.

Rakennuksen sisääntuloaula ei pettänyt; se oli hengästyttävän kaunis. Samanlaiset kaupunginkanslian kaariovet sekä oikealla, että vasemmalla puolella veivät erilaisiin toimistotiloihin. Tähän asti pääsee ihastelemaan rakennusta ilman opastakin, ilmoittautuu vain vasemmalle vahtimestarille. Täältä löytyy edelleen mm. poliisien ilmoitustaulu, josta voi löytää vaikka kadonneen polkupyöränsä.Edestäpäin näkyi huikea rappukäytävä josta pääsi kellarikerrokseen sekä ullakkokerrokseen.
Etenimme seuraavaan kerrokseen, jonka käytävältä löytyi suuri maalaus (harmi kyllä taiteilija meni ohi). Siitä saattoi löytää Lahden rakennuksia ja työmiehiä rakentamassa kaupungintaloa.
Käytävältä pääsi kaupungin valtuustosaliin, joka oli aika valtavan kokoinen. Seinillä oli maalauksia entisistä kaupunginjohtajista. Pöydät ja tuolit olivat massiivitammea. Osa tuoleista, -ne hieman koristeellisimmat, olivat alkuperäisiä.

Oppaamme kertoi, että kaupungintalo kärsi 1939 -luvun pommituksessa ja osa virastoista ja poliisilaitos siirrettiin muualle.
Seuraava sali, johon menimme, oli kaupungin hallituksen kokoontumishuone. Se oli jo sisustukseltaan hillitympi ja modernimman näköinen.


Taas meidät vietiin seuraavaan saliin, jonkinlainen kokous- ja kahvitteluhuone sekin. Sieltä löytyi mm. koristeena tämä upea suuri Birger Kaipiaisen keramiikkavati:


Seinällä oli Olavi Kajalan muotokuva. Hän oli Lahden kaupunginjohtajana vuosina 1942-1967 ja kuulemma aika värikäs ja innovatiivinen persoona. Hänen ansiostaan Lahteen mm. alettiin rakentaa liikenneympyröitä.


Kierroksemme jatkui käytävää eteenpäin, ja tästä lähtien rakennus olikin hieman uudempi. Nimittäin 1934-35 kaupungintalo laajeni kaupunginarkkitehti Kaarlo Könösen suunnitteleman eteläsiiven verran. Ulkopuolelta eroa ei huomaa, mutta sisäpuolella tässä siivessä oli yksinkertaisempia toimistohuoneita, ei mitään hienoja seinämaalauksia. Kauniita lamppuja kyllä, sekä arvokkaita tauluja seinillä.


Rakennuksesta löytyy myös ns. Paasikiven huone. Siellä oli valokuvia Paasikivestä sekä muotokuva seinällä. Hänhän eli lapsuutensa ja nuoruutensa Lahden kauppalassa ja myöhemmin vaikutti suuresti Lahden koulujen kehittämiseen.


Kaupungintalon torniin ei ikävä kyllä saanut mennä. Ullakolla näimme vielä huoneen, josta vuonna 1981 alkanut tulipalo ilmeisesti sai alkunsa ja tuhosi koko ullakkokerroksen ja sammutustöiden vuoksi alakerroksiin tuli vesivahinkoja. Palon seurauksena rakennus peruskorjattiin vuoteen -85 mennessä.

Entäs sitten vastaus otsikon kysymykseen -onko kaupungintalolla kummituksia? Ei kuulemma ole raportoitu kenenkään kuolleen siellä rakennustöissä eikä sotien aikana. Kellarissa pidettiin aikoinaan vankeja tyrmässä, ja nykyäänkin sieltä löytyy vielä Tyrmä -niminen lounasravintola. Täällä kaupungintalon työntekijät käyvät lounastamassa ja on se avoin myös yleisöllekin.


Opas näytti että sellien kauniit ovet ovat vielä tallella lukkoineen (vaikkakin normaalisti auki) ja ovien takaa löytyy ruokailijoille persoonallisia yksityislooseja.Kuulemma joku vanki on päässyt karkaamaan joskus tuollaisesta kapeasta ikkunasta. Tosi viehättävä paikka olisi käydä joskus syömässä!

Oletko sinä käynyt tänä kesänä uusissa mielenkiintoisissa paikoissa tutustumassa?


13 kommenttia:

Satu kirjoitti...

No enpä ole koskaankäynyt sisällä. Kaunis ja puhutteleva rakennus on ulkoakin, mutta vautsi mitenkaunis sisältä!
Täytyykin korjata tilanne...
Mukavaa sunnuntaita <3

Matkatar kirjoitti...

Satu/Talossano23: Juu kannattaa käydä! Kiitos sinulle samoin mukavaa sunnuntaita :D

Taina K kirjoitti...

Lasten kanssa olen ollut vierailulla, tuli monta juttua mieleen tästä postauksesta!:) Ei mekään päästy torniin, mutta kaupunginjohtajan huoneeseen kyllä. Pari vuotta sitten luokkani oli juhlimassa kaupungintalolla (jotain, en muista mitä), koska sairastuin ja itseltäni jäi se visiitti väliin. Ehkä joku vuosi osuu tuollainen kunnia uudelleen kohdalle.:)

Entisaikaan tehtiin rakennuksista kokonaistaideteoksia, huonekaluja myöten kaikki tehtii rakennukseen kuuluvaksi. Oli tekijöitä ja taitajia, valitettavasti tuntuu, että sellaista on vähenevässä määrin. Puuttuu kädentaidot, pitkäjänteisyys ja raha!:/

Anna / Kätteni jäljillä kirjoitti...

Vau, mikä paikka! En ole koskaan nähnyt Lahden kaupungintaloa edes ulkopuolelta, mutta kiinnostus heräsi! Mielenkiintoisia historiatietoja myös. Tosi kuvauksellinen kokonaisuus, ja kauniit kuvat olet sieltä ottanut! <3

Satu kirjoitti...

Onpas siellä valtavan kaunis kaupungintalo!

Espoolainen vastine, varsinaisen ylpeydenaihe, näyttää tältä. :-D

Katja kirjoitti...

Lahden kaupungintalo on kaunis. Menossa kyllä remonttiin joka toivottavasti ei pilaa rakennusta.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

No onpas siellä hieno ja kaunis kaupungintalo. Kotkan kaupungintalo on KAMALA. Sori vaan arkkitehti.

Jael kirjoitti...

Vau, onpa hieno kaupungintalo,kiitos esittelystä. Tuolla kyllä silmä lepää;jo heti sisäänkäynnissä on niin upeita elementtejä.

Päden paja kirjoitti...

Upeita kuvia ja hieno esittely!!♥ On kyllä kaunis rakennus ja niin paljon upeita yksityiskohtia! Kaunista elokuuta:)

Matkatar kirjoitti...

Taina K: Kiva kun sinäkin olet joskus käynyt tuolla. Netistä luin että sinne olisi taas parin vuoden sisällä tulossa uusi remontti. Onhan edellisestä peruskorjauksesta taas jo aikaa.

Anna/Kätteni jäljillä: Kiitos! Kannattaa käydä jos liikut näillä main!

Satu: Juu kyllä meidän lahtelaisten kelpaa, hih!

Katja: Juu toivottavasti osaavat vaalia vanhaa niinkuin 80-luvulla remontissa!

Paluumuuttajatar: Kiitos, Eliel Saarinen on huippu! Tietysti tuo myöhäisjugendin aikakausikin jotenkin niin upea. Harmi jos teilläpäin on ruma kaupungintalo...

Jael: Kiva kun pidit! Joo sisäänkäynti oli kaikkein kaunein. Pitäisi joskus käydä kuvailemassa siinä ilman että saa väistellä ihmisiä, saisi paremmin kaikkea mukaan :)

Päden paja: Kiitos kiitos! Upeaa elokuun jatkoa sinullekin!

Tiia Koivusalo kirjoitti...

Tätä rakennusta olen ulkoapäin Lahdessa ihastellut, mutta on kyllä ihan mielettömän upea sisältäkin päin.

Kivaa viikkoa Matkatar <3

Vivi Vinna kirjoitti...

Onpas ollut mielenkiintoinen visiitti! :) Kaunista on! Siulla on kiva tapa kertoa visiiteistäsi. :)

Matkatar kirjoitti...

Vivi Vinna: Kiitos sinulle ja ihanaa viikonloppua!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...