tiistai 19. joulukuuta 2017

Jouluviikko Kataloniassa


Kävin tänään katselemassa suurella katedraalilla olevia joulumarkkinoita. Isot markkinat, mutta loppujen lopuksi valikoima siellä on aika suppea. Koruja, joulukoristeita, oman seimen askartelutarvikkeita sekä katalonialaisia gaganer -kakkaajaukkeleita. Eipä juuri muuta. Ei edes glögiä, eikä muutakaan juotavaa tai syötävää. 

Kauniita hyvinkin tuuheita ja tuoksuvia joulukuusia myytiin kyllä jossain kojussa, mutta ei näiltä markkinoilta silti sitä joulun tuntua mielestäni ihan tule. Sekin vaikuttaa, että paikallinen kulttuuri perinteineen on niin erilainen ja katolinen uskonto näkyy joka puolella.Kauniita pikkupatsaita omaan seimeen
Nyt näin ensimmäistä kertaa kunnolla tämän suuren katalonialaisen jouluhalon, Caga Tión. Näitähän on joka paikassa myytävänä pienemmässä koossa kotiin, mutta tuolla katedraalin kupeessa oli suuri halko jonka luokse lapset jonottivat. Lavalle pääsi kerrallaan kymmenkunta lasta, jotka sitten "hakkasivat" Caga Tióa kepeillä ja lauloivat sille että tämä antaisi karkkeja, tai siis "kakkaisi karkkeja". Tosi hassu perinne, mutta lapset olivat ihan innoissaan.


Placa Jaumen jokajouluinen joulukuvaelma oli tällä kertaa aika simppeli, jopa vähän tylsä. Uskon, että se näyttääkin pimeässä upeammalta.Tämänvuotinen joulu eroaa muista koska Katalonian uusi äänestyspäivä lähenee, se on torstaina. Se näkyy joka puolella kaduilla. "Si" -lippuja roikkuu parvekkeilta, katuun on spreijattu tekstejä, keltaisia lippuja on solmittu sinne tänne poliittisten vankien vapauttamisen puolesta.Meillä on mukavia joulusuunnitelmia. Aiomme perjantaina lähteä Lleidan suuntaan vuorille, josta olemme vuokranneet huoneen eräästä kylpylästä. Saimme jopa Sirille hoitajat tänne meille. Aiomme nauttia raittiista ilmasta, rauhasta ja lämpimästä mineraalivedestä.

Jouluaattona saamme katalaanivieraita lounaalle. Ajattelimme tarjota heille suomalaista jouluruokaa. Ei nyt pitkän kaavan mukaan mutta ajattelin kuitenkin rosollia ja uunilohta tehdä. Uunijuureksia ja lanttulaatikkoa lisäksi, toivottavasti pitävät!

Muuten olemmekin kolmestaan Sirin kanssa aattoiltana kotosalla. Pitkästä aikaa ilman lapsia tai muita vieraita. 


Leppoisaa joulunodotusta kaikille! Millaiselta sinun jouluviikkosi näyttää? 15 kommenttia:

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Täällä muu perhe heräilee viimeiseen koulupäivään. Minulla vielä aamuvuoro, pitkäpäivä ja ilta. Sitten siivous ja kauppa. Muutamasta lahjasta puuttuu vielä kääreet. Mutta ollaan siis aikalailla voiton puolella. Huh. Kivalta kuulostaa teidän suunnitelma. Ja joulutorit näyttää kuvissa kauniilta.

Jael kirjoitti...

Täällä Jeesuksen syntymämaassa joulu ei ole virallinen juhla,nutta joka vuosi löytyy enemmän ja enemmän jouluisia koristeita.Täällä voi kyllä aistia joulun tunnelmaa esim. Nasaretissa,Jaffassa ja Haifassa.Mukavaa joulun odotusta⛄🎅❄🎄🎄

Satu /Talossano23 kirjoitti...

Minusta tuo kakkaava pölkky on jotenkin....korni :) Anteeksi, mutta mielikuva kakattujen karkkien syöttäminen lapsille....;D Noperinteensä kullakin, syödäänhän meillä mämmiä..

Oikein mukavaa Joulun aikaa teille sinne lämpöiseen <3

Hannele Ruusukummusta kirjoitti...

Tänään näin ja yleesäkin kuulin ekan kerran noista gaganer -kakkaajaukkeleista. Eräästä blogista luin..:)

Annukka kirjoitti...

Täällä kökitään töissä ihan normaaliin malliin, joten mitään ihmeempää joulufiilistä ei ainakaan vielä ole havaittavissa. Nähtäväksi jää, tuleekokaan, mutta sen verran kyllä tässä joulun tuloon havahduin, että huomasin, etten ole nähnyt joulukuusia myynnissä missään. Ja yleensä niitä on kumminkin tarjolla vähän joka kulmalla. Sellainen nyt kuitenkin on jostain hommattava, koska kuuluu meidän kahden K:n jouluun. Kuusi ja Kinkku jos on, muuta ei tarvita :).

PS: Kiitos, kun mainitsit uunijuurekset. Niitä tarviikin jouluna tehdä, kun itse en piittaa mistään laatikoista ja kaipaisin silti kinkun kylkeen jotain muutakin lisuketta kuin salaatteja.

Mukavaa joulunaikaa sinne Katalonian kulmille!

Tiia K kirjoitti...

Kauniita tunnelmia, jouluna kun en ole Barcelonassa tai muutenkaan reissussa ollut. Voi elämän kevät tuo pyllistävä vessassa oleva ukkeli, hih.

Ihanaa jouluviikkoa <3

Leena kirjoitti...

Minäkään en ole aiemmin kuullut noista kakka-haloista ja -ukoista jouluun liittyen. Mikä ihmeen juttu siinä on taustalla? Voisitko valottaa asiaa tälle sivistymättömälle.

Ihana aurinko siellä kuvissa yhä paistelee! Meillä on tänään taas tosi harmaata ja tihkuista vaikka lämmintä taitaakin olla yhdeksisen astetta. Joulutunnelmaa ei vaan oikein vielä ole löytynyt.

Matkatar kirjoitti...

Paluumuuttajatar: Teillä puuhaa riittää kun perhe on iso! :D Mutta joulupuuhastelut ovat mukavia, ehkä ensi vuonna minullakin taas...

Jael: Niin täälläkin enempi ja enempi joulupukkeja näkyy vaikkei se katoliseen jouluperinteeseen kuulu. Hassu juttu :)

Satu / Talossano23: Juu samaa mieltä, ihan korni on minustakin. Siksi otin kuvankin vielä noin että taustalla näkyy katedraalin torni...noita kakkaajaukkeleitahan löytyy tuhansia erilaisia, ja joka vuosi tulee uusia. On piirroshahmoista tehtyjä, julkkisten näköisiä, leffahahmoja, poliitikkoja jne...

Hannele Ruusukummusta: Ahaa, juu kyllä niitä täällä tosiaan on. En viitsinyt nyt asiaa enempää avata kun olen tainnut monena vuonna niistä kirjoittaa.

Annukka: Kiitos kiitos ja toivotaan että teillekin joulufiilis tulee kunhan työt taukoavat...Mukavaa joulunaikaa!

Tiia: Kiitos, juu kyllähän tuolla markkinoilla kaunista oli. Juu on höpsö tuo kakkaajaukkeli pökäleensä kanssa...:D

Leena: Näitä gaganer -ukkeleita on siis jo kauan laitettu noihin seimiasetelmiin. Niiden uskotaan kakkaamalla takaavan seuraavan vuoden sadon :D

Hertta-Viola kirjoitti...

Kiva oli lukea teidän jouluviikon tunnelmista :)
Minulla vielä muutama kakku leipomatta ja lahjat paketoimatta, ei onneksi mitään isompaa tekemättä. Eilen muksut koristeli kuusen ja kissat taas luulivat saaneensa uuden kiipeilypuun :)

Päden paja kirjoitti...

Hienot kuvat! Markkina tunnelmat on aina kivoja...mutta tuollaisista kakkaaja ukkeleista en ollutkaan koskaan kuullut:) Teillä onkin mukavia joulusuunnitelmia! Ihanaa jouluviikkoa♥

Pepi kirjoitti...

Helppoo tämä joulunvietto meikäläisellä kun "oma" painopiste on aina puurojulassa ennen joulua, aattona sitten yhtä perinteisesti systerille jouluaterialle. Siinäpä se mun joulu. Ja jouluruuat. Nyt on poikkeuksellisesti koirakaveri seurana kun yhdellä nartuista on juoksu, saa herra huilata täällä.
Eli täällä otetaan lokoisasti 😉

Harakka kirjoitti...

Oikein hauskaa Joulun aikaa sinne teille ja Onnellista Uuttavuotta 2018!

Matkatar kirjoitti...

hertta-viola: mukavaa kuulla! Ihanaa joulua lasten ja kissojen kanssa!

Päden paja: Kiitos! Juu täällä Kataloniassa on outoja jouluperinteitä! Ihanaa joulua!

Pepi: Varsin mukavalta kuulostaakin sinun joulusi!

Harakka: Kiitos sinulle ja samoin myös :D

Tiiu/Puutarhahetki kirjoitti...

Ihanaa Tapaninpäivää sinulle! P.s. blogissani on käynnissä mukava synttäriarvonta:)

Satu Kukkaiselämää kirjoitti...

Erikoisia jouluperinteitä siellä. Mukavaa tapaninpäivää, Sari.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...