lauantai 30. kesäkuuta 2018

Kantaako siivet


Hei taas kaikille! Postaustauko on vähän verkkainen, mutta niin se varmaan kesällä on monella muullakin. Aika ei vain tahdo riittää kaikkeen ja mieluummin sen ajan viettää ulkosalla kuin sisällä näpyttelemässä.

Minulla on aika jänniä uutisia -kuten jo viimeksi taisin hieman vihjaistakin. Senkin takia olen ollut hieman kiireinen. Aloitin nimittäin kesäkuun alusta freelancerina, jee! Oli maaginen hetki kun yhdessä miehen kanssa teimme netissä Y-tunnus hakemuksen minulle.


 Asia on koko talven hautunut mielessä -tai itse asiassa jo useammankin vuoden on ollut haaveissa, että voisin tehdä jotain työtä kotoa käsin. Silti yrityksen perustaminen on tuntunut liian suurelta haasteelta, enkä ole kokenut pystyväni siihen. 

Miehellä on vankka kokemus yrittäjyydestä, ja tiesin että häneltä saisin tukea joka käänteessä. Silti hänkään ei moneen vuoteen suositellut sitä minulle juuri sen kaiken verotushässäkän ym takia. Tämän vuoden alusta kuitenkin tilanne muuttui niin, että nyt voi kokeilla neljän kuukauden ajan eräänlaisena osa-aikayrittäjänä ja katsoa miten homma lähtee etenemään. Silti voin ottaa vastaan "oikeatakin työtä" jos satun löytämään.


Ongelmana oli tietysti myös päättää mitä lähtisin tekemään hih. Minulla kun on monenlaisia taitoja, mutta silti missään en koe olevani ihan huippu. No, Y-tunnus on siitä näppärä, että se mahdollistaa tehdä mitä vaan. 

Tämän ensimmäisen kuukauden aikana olen tehnyt kolmea asiaa: ensinnäkin olen ollut parina päivänä maalaushommissa. Näppärää, sillä niitäkään ei minulle riittäisi koko kesälle mutta täytehommina niistäkin tienaa kivasti. 

Sitten olen aloittanut lataamaan parhaimpia valokuviani kuvapankkeihin. Toivomuksena saada niitä tietysti sitä kautta myytyä. On vaan kovin aikaa vievää editoida kuvia ja hakusanoittaa ne kunnolla ennen niiden lataamista. 

Sitten olen enimmäkseen tehnyt käännöstöitä. Kyllä! Tätä en olisi itsekään uskonut vielä vuosi sitten. Joskus on kyllä elämässä käynyt mielessä, että miten voisin hyödyntää suht hyvää saksankielen taitoani, mutten olisi uskonut että rahkeet riittäisi käännöstöihin. Hyvä ystävämme Barcelonassa on kielenkääntäjä (tai on niitä kaksikin heh) ja hän "koulutti" minua koko talven. Sain häneltä ensin pieniä harjoitustöitä ja hän lähetti ne minulle korjattuna. Niistä opin miten se kääntäminen tapahtuu, ja ymmärsin, että suomen kielen hyvin osaaminen siinä on tosi tärkeää. (juu onneksi äidinkieli, piirustus, englanti ja saksa olivat lemppariaineitani koulussa...) Myöhemmin sain vähän isompia harjoituksia, ja myös englanninkielisiä tekstejä. Erilaisia teknisiä manuaaleja pääasiassa. Ja yllätyin itsekin, miten hyvin pärjäsin. Toki virheitä tulee koko ajan, mutta tuntuu että olen kehittynyt jo nyt paljon siitä kun aloitin. Olen kuitenkin tosi sitkeä ja huolellinen kun jotain lähden kääntämään ja se auttaa paljon.

Eli tässä kuukauden sisällä olen kääntänyt mm. erään saksalaisen bussifirman nettisivuja ja nyt on menossa hauska musiikki app-käännös enkku-suomi. Seuraavaksi toivoisin saavani erään tarjoamani tekstitys-käännöksen, olisi kivaa oppia niitä tekemään. 

Onneksi voin aina kysyä tältä kääntäjäystävältäni, jos tulee jokin liian vaikea kohta, ja muutenkin aina riittää kysyttävää.

Valokuvausjuttuja kiinnostaisi tehdä myös jossain vaiheessa. Vielä koen, että haluan opiskella itsekseni niitä asioita jonkun verran ennenkuin voisin mainostaa tekeväni kuvauskeikkoja. Sitäpaitsi tajusin, ettei ihan kaikki onnistukaan -minun pitää päästä liikkumaan joko fillarilla tai julkisilla kulkuvälineillä kuvauspaikalle, ja se rajoittaa aika paljon. Muutama passikuvaus on jo varattuna tälle kesälle ja ne voin kyllä tehdä kotoa käsin. Uskoisin kykeneväni myös esim. yo-kuvauksiin tai rippikuvauksiin, mutta häihin en välttämättä haluaisi (vaikka olisi kiva harjoitella sitäkin...) Into oppia lisää on kyllä kova. No, joka tapauksessa portfoliosivut ovat suunnitteilla/tekeillä, ja siitä sekin homma aluksi lähtee.

Tottakai olisi ehkä kiva jossain vaiheessa tehdä myös jotain julisteita tai muuta vastaavaa. Kaikenlaisia ideoita pyörii päässä. Itse asiassa joku verkkokauppa olisi kiva. Nettikin on täynnä kaikkea jännää missä voi myydä tuotteitaan. Mutta, on parempi keskittyä yhteen asiaan kerrallaan, ja hiljaisina aikoina ideoida muita ja kehittää itseään.Ainakin olen ollut tosi iloinen tämän ensimmäisen kuukauden. On ollut niin hankala löytää mitään muuta työtä, ainakin kun on vähän tälläinen tilanne, että haluaisi asua kahdessa maassa.

Toivotaan, että töitä riittää ja kaikki menee hyvin, ainakin puhkun intoa vielä tässä vaiheessa!
14 kommenttia:

Menninkäinen kirjoitti...

Ei vitsi miten hienoa, onneksi olkoon! Peukut pystyyn, että homma alkaa rullata pikkuhiljaa.
Toi olisi just niin ideaali tilanne; olen itsekin miettinyt pääni puhki, että mitä työtä voisi tehdä yrittäjänä mistä maailman kolkasta tahansa ja vielä elättääkin sillä itsensä. Sellainen olis just passeli tällaisille meidän kaltaisille "kahden maan kansalaisille".

Pepsi ja Max kirjoitti...

Kuulostaa tosi kivalta! Et ole sidonnainen missä maassa olet tehdäksesi töitä 😊

Susanna kirjoitti...

Onneksi olkoon uudelle uralle :-)

Tiia Koivusalo kirjoitti...

Wow ihan mielettömän paljon onnea ja tästä se kuule nyt lähtee. :) Hienoja moninaisia suunnitelmia.

Matkatar kirjoitti...

Menninkäinen: Kiitos! No arvaa vaan olenko minäkin miettinyt monta vuotta tätä samaa. Sinulla on niin loistava espanjankielen taito että kannattaisi ehkä alkaa tehdä samaa!

Pepsi ja Max: Kiitos, niimpä vain!

Susanna: Voi kiitos!

Tiia: Kiitos ja toivotaan niin!

Pasi Lepola kirjoitti...

Onnea ja menestystä uudelle yrittäjälle ja tervetuloa joukkoon! Olet päässyt jo hyvin vauhtiin, siitä se lähtee pikkuhiljaa!

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Hauskaa. Toivotan onnea ja menestystä valitsemallasi tiellä.

Hannele Ruusukummusta kirjoitti...

Onnea uudelle yrittäjälle♥ Tosi hienoa, että pääset toteuttamaan unelmaasi!

Anna / Kätteni Jäljillä kirjoitti...

Siis aivan mahtavia uutisia! <3 Onnea ja paljon tsemppiä uusiin haasteisiin! :) Ainakin mua on auttanut ihan hirveästi nuo kaikenlaiset tfcd-kuvaukset tämän vuoden puolella, kun niissä ei ole samanlaista painetta onnistumisesta kuin palkallisissa kuvauksissa. :) Niiden varjolla olen sitten uskaltanut lähteä kuvaamaan yo-kuvia jne!

Matkatar kirjoitti...

Pasi Lepola: Voi kiitos!

Paluumuuttajatar: Kiitos, toivotaan että töitä olisi tarpeeksi. Paljon en tarvitse koska vähälläkin tulee toimeen :)

Hannele Ruusukummusta: Kiitos ihana!

Anna/Kätteni jäljillä:Voi kiitos sinullekin! Olen usein käynyt ihailemassa blogiasi ja kuviasi ja saanut sieltä inspistä itsekin. Juu nuo TFCD-kuvaukset ovat niin hyviä, harmi kun täällä Lahdessa on niin harvoin niitä!

Anna / Kätteni Jäljillä kirjoitti...

Voi ihana kuulla! <3 En itseasiassa oo ollut kuin kahdessa miitissä ja edellinen kerta taisi olla maaliskuussa.. :D Olen sopinut ja suunnitellut tfcd-kuvauksia yleensä kaksin mallin kanssa viestitellen. Tuollaisissa 1-on-1 kuvauksissa pystyy paljon paremmin keskittymään, kun ei ole pilvin pimein porukkaa ympärillä. :)

Facebookissa tfcd-ryhmään vaan mallihakua menemään muutaman referenssi- tai inspiraatiokuvan kanssa, varmasti löydät kuvattavia sitä kautta! :) Tai sitten jos joku malli hakee kuvaajaa/kuvaajia, niin ilmoittaudut halukkaaksi. Noin mäkin oon malleja löytänyt! :) Meikkaajatkin löytyy sitä kautta jos sellaista tarvitsee. Ensimmäiset kerrat on aina aika jännittäviä, ja sitten lopulta huomaa ettei siinä mitään jännitettävää ollutkaan! <3

Jael kirjoitti...

Hieno juttu, paljon onnea ja menestystä. Ja hyvä kun on sellaisia juttuja mitä voi tehdä myös siellä Espanjan puolella,ettei se ole sidottu vain Suomen puolelle.

Matkatar kirjoitti...

Anna: Kiitos vinkeistä! Täytyy ideoida jotain kivaa missä kuvaisi ja miten, ja tietysti sitten toivoa että sää suosii :)

Jael: Voi kiitos! No niimpä, sitäpä minäkin :)

Birgitta kirjoitti...

Vau! Tämä kuulostaa tosi hyvältä :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...