sunnuntai 1. lokakuuta 2017

Ihana ihana Edinburgh!


Paljon vanhoja historiallisia rakennuksia, linnoja ja kirkkoja, mystisiä hautuumaita, synkkiä kapeita kujia ja seksikästä skottiaksenttia puhuvia skotteja -tätä kaikkea odotin Edinburgin matkalta. Eikä kaupunki pettänyt.

Meillä oli aikainen lento Tukholman kautta Edinburgiin, ja olimme kaupungissa aamupäivällä. Menimme lentoasemalta raitsikalla (Tramilla) suoraan keskustaan, sieltä kävelimme hotellille jättämään laukut säilytykseen ja jatkoimme matkaa tutustuaksemme keskustaan.

Olimme varustautuneet matkaan hyvin -meillä oli varusteet monenlaista säätä varten, sillä Skotlannissa sää saattaa vaihdella päivän mittaan useastikin.


Rakennukset olivat jännän persoonallisia; hauskoja savupiippuja, hienoja tiilikattoja, kivoja pikku yksityiskohtia...
Ainakin yksi vanha mystinen hautausmaa oli tarkoitus tutkia, joten poikkesimme heti ensimmäiseen joka osui kohdalle. Tämä oli St Cuthbert's kirkon hautausmaa. Kiertelimme siellä tovin kuvailemassa, ihailemassa ja ihmettelemässä synkän romanttisia ikivanhoja hautakiviä. Löysimmepä sieltä oman sukunimemmekin suuresta kivestä kirkon seinässä! Jännää ajatella että jos vainajat olivatkin jotain sukua...
Kuuluisampi hautausmaa (jonne emme poikenneet) on Greyfriars Kirk, joka on tunnettu Bobby -koirasta, joka isännän kuoltua istui hänen haudallaan kuolemaansa saakka 14 vuoden ajan. Bobbylle on tehty oma patsaskin, ja baari. Tarina on kiehtonut useita kirjailijoita ja elokuvaohjaajia.Minua viehätti kaupungin vastakohtaisuus: löytyi kauniita reheviä hyvinhoidettuja puistoja, monumentteja, ja jylhää arkkitehtuuria jota ympäröivät korkeat kukkulat. Ikivanhoja pubejakin. Ja paljon muuta!


Kilttikauppoja löysimme myös. Turisteja niissä taisi enimmäkseen käydä ihmettelemässä, mutta näimme kyllä paikallisiakin kiltti päällä, taisivat olla turisteja varten pukeutuneet. 


Komea parrakas skotti kiltissään soittamassa säkkipilliä, ei hassumpi yhdistelmä!
Jylhissä vanhoissa kerrostaloissa, jotka olivat vieri vieressä, oli hienot sisäänkäynnit. Jännästi kellarikerrokseen olikin oma sisäänkäynti ja alhaalla oli monesti oma puutarha. Ne näyttivät aika erikoisilta. Tuollainen kellarikämppä voisi olla kiva, paitsi jos tulee kaatosateet...Kirkkoja oli joka kulmassa, osa näytti olevan otettu muuhun käyttöön kuin mitä ne on alun perin rakennettu. Näimme mm. hostelliksi muutetun ja markettikäyttöön otetun kirkon...

Monien rakennusten ovissa oli käytetty tätä ihanaa punaista maalia. Se näytti tosi kivalta harmaissa kivitaloissa.

Asunnottomia oli myös Edinburgissa tosi paljon...
 Käytyämme syömässä lähdimme katsastamaan hotellimme. Olimme valkanneet kävelymatkan päässä keskustasta olevan hotellin, sillä emme halunneet lyhyellä lomalla autoa vuokrata. Arvostelut olivat keskinkertaisia tässä hotellissa, mutta sen sijainti olikin parempi kuin aluksi uskoimmekaan, sillä...

...siitä kerronkin seuraavalla kerralla, pysy kuulolla jos kiinnostaa!


Pst! Ihanaa lokakuuta kaikille! 


12 kommenttia:

Pepsi ja Max kirjoitti...

Oi, ihania kuvia! Tahdon kuulla lisää. Kerran olen tuonne ollut menossa, mutta sitten lennähti tuhkapilviä väliin :(

Katja kirjoitti...

Kyllä kiinnostaa! Seuraavan matkakohteen on tarkoitus olla Skotlanti, ehkä jo ensi kesänä.

Dzjiedzjee kirjoitti...

Very nice. You have photographed the atmosphere very beautiful.


Greetings from the Netherlands!
Gert Jan
www.gertjanhermus.nl

Menninkäinen kirjoitti...

Ihania kuvia! Nyt jäi tarina jännään paikkaan... täytyy pysyä kuulolla. :)

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Täällä ollaan. Skotlanti ja Irlanti on vielä näkemättä, molemmat vetävät kyllä puoleensa. Mutta tässä taas juuri puhuttiin siitä rahasta ja sen olemattomuudesta. Miten ärsyttävää. Totesin juuri, että arkeeni en itse asiassa kaipaa mitään muuta kuin sen, että olisi riittävästi rahaa, jotta saadaan laskut maksettua. ja jos rikastuisin, niin matkustaisin ja jakaisin muillekin taloudellista kiristymättömyyttä.

Kiva, että pääsitte sinne. Onneksi jatkoakin taitaa seurata:).

Päden paja kirjoitti...

Oi mitä kuvia ja kiitos,kyllä kiinnostaa jatkossakin:)!! Varmasti upea paikka ja niin paljon nähtävää/ihasteltavaa♥ Nuo vanhat, historialliset rakennukset on kauniita...niissä on vaan jotakin kiehtovaa,ehkä se eletty elämä joka huokuu jokaisesta kiven murikastakin:) Mukavaa alkanutta lokakuuta!

Unknown kirjoitti...

Upeita rakennuksia!

Nimetön kirjoitti...

Ratikalla kaupunkiin tullessa ihan ensi vaikutelma oli, että ei voi olla harmaampaa kaupunkia! Mutta sitten aloimme huomaamaan kaikki nuo viehättävät yksityiskohdat, eikä kaupunki ollutkaan enää 'vain harmaa' - tykästyimme kovasti kaupunkiin (ja koko Skotlantiin) ja sen rentoon ilmapiiriin sekä ystävällisiin ihmisiin. Satuimme putkahtamaan sinne vieläpä Fringen ja kaikkien muiden festarien aikaan, joten vilinää riitti :) Suosittelen lämpimästi reissua Skotteihin! t. Margit

Vivi Vinna kirjoitti...

Oi, kuulotaa niin ihanalta! Ihan huippua, että sait toteutettua pitkäaikaisen haaveesi päästä Skotlantiin. Jospa minäkin jossain vaiheessa sinne pääsisin... Toi Edinburgh näyttää just niin ihanalta palalta Skotlantia kuin olen kuvitellut. Kerro toki lisää matkastasi!

Marjo-Riitta / Käsintehtyä ja kaunista kirjoitti...

Edinburg on yksi niistä listalla olevista paikoista, jossa ehdottomasti haluaisin vielä jonain päivänä vierailla :)

Ihanat vanhat rakennukset ovat kyllä näin valokuvaukseen hurahtaneen lemppareita :)

Matkatar kirjoitti...

Pepsi ja Max: Kiitos! No voi harmi! Muistan sen tuhkapilven...itse olin silloin Suomessa mutta mies oli juuri tulossa Barcelonaan ja lento myöhästyi.

Katja: Kiva! Voin kyllä suositella Skotlantia :)

Gert Jan Hermus: Thank you!

Menninkäinen: Kiitos :)

Paluumuuttajatar: Juu raha on sellaista että sitä saisi olla kyllä enemmän. Onhan sitä tyytyväinen kun on näinkin hyvät olot -paljon on maailmassa ihmisiä joilla ei ole mitään. Mutta kyllä sitä keksisi paljon uutta kivaa tekemistä/matkustuskohteita tm jos olisi enemmän rahaa :D

Päden paja: Kiitos! Kyllä vain, Skotlannissa on niin hienoja persoonallisia taloja, ihan kuin olisi astunut ajassa taaksepäin, vain autot hämäsivät!

Satu V: Juu niin olivat!

Margit: Minäkin aluksi ajattelin, että onpas täällä kovin harmaata, mutta lopulta se harmaus olikin jännittävää ja kiva kontrasti esim. ruskalle, luonnon rehevyydelle ja tehosteväreille mitä sielä löytyi, kuten nuo punaiset ovetkin!

ViviVinna: Sanos muuta! Vieläkun olisi ollut mahdollisuus olla pidempään siellä, nyt tuli tälläinen pintaraapaisu tällä kertaa. Mutta mistäs tietää vaikka joskus pääsisi sinne pidemmäksi aikaa :)

Ma-Ri-A: Hieno unelma, voin suositella sitä! Kuvia tuli minullekin hurjasti, pakko yrittää karsia vain osa tänne mukaan mutta ajattelin tehdä kuvakirjan matkasta niin voin käyttää enemmän kuvia ja saamme kivan muiston matkastamme.


aimarii kirjoitti...

Matkustaminen avartaa, mutta hienoa on tutustua näin blogin välitykselläkin.
Aivan mahottoman upeita kuvia.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...