maanantai 14. joulukuuta 2015

Malmgårdin joulumarkkinat ja Loviisan Wanhat Joulukodit


Viime lauantaina oli hauska päivä. Veimme jo aamulla Sirin hoitoon tyttärelleni ja lähdimme ystävämme kanssa kohti Malmgårdin joulumarkkinoita. Seuraa siis aikamoinen kuvapläjäys tuolta päivältä, toivottavasti jaksat selata loppuun saakka!

Ensin meinasin lähteä kahdestaan kaverin kanssa mutta kun mies kuuli mihin kartanoon olimme lähdössä, hänkin halusi mukaan. Hän on kuulemma ollut nuorena poikana, n. 30v sitten maalaamassa rännejä tuolla kartanolla ja siitä asti ajatellut että olisi kiva vierailla siellä uudelleen.

Kartanohan oli aivan upea ja se veti vertoja eteläisemmän Euroopan linnoille ja kartanoille. Kartano on ollut Creutzien kreivisuvun omistuksessa 1600-luvun alusta lähtien. Nykyisin se on erikoistunut luonnonmukaiseen viljelyyn ja sen ohessa siellä toimii myös Malmgårdin panimo.


Mies muisti että tuon ylemmän kuvan patsasta oli kreivi kehottanut erityisesti varomaan...Isolla nosturilla kun nuori mies pihoilla ajeli niin varmaan kreiviä vähän jännitti.

Ja tuon alemman portin läpi kuulemma ei saanut lainkaan ajaa (ettei vanhat hienot aidat vaan hajoa):


Pihoilla oli paljon rakennuksia ja latoja. Myyntikojuja oli tullut aika paljon joulumarkkinoille ja panimon tiloissa oli vielä myymälä. Ihmisiä oli runsaasti liikkeellä.


Ilma oli aika kylmä joten kuuma glögi lämmitti mukavasti:


Suuressa ladossa oli lisää myyntikioskeja. Taisimme kaikki tehdä jouluostoksia: minä löysin itselleni raitaiset villasukat (jotka laitoin heti jalkaan!), maalaisleipää ja joulusilliä. Mies löysi herkullisen aurajuusto-lohirullan. Ystävämme löysi nätin kassin ja joululahjoja.


Joulumarkkinoiden jälkeen ajoimme Loviisaan. Siellä oli Wanhan ajan Joulukodit -tapahtuma. Kymmenen vanhaa puutaloa oli avannut ovensa yleisöä varten ja joistain sai myös ostaa jouluherkkuja tai käsitöitä.

Ensimmäinen jossa vierailimme oli vanha majatalo "Helgas". Se oli melko perinteisesti sisustettu joulun tunnelmaan. 

Täällä oli niin herkullisen näköisiä leivonnaisia joten päätimme pitää samalla kahvi+tee tauon täällä. Itseleivotut karjalanpiirakat olivat älyttömän hyviä, samoin kakutkin joita maistelimme.


Yksi minun suosikkitalojani oli Lilla Ljuva. Se oli pikku koti täynnä kekseliäitä yksityiskohtia ja kauniita joulukoristeita. Tämän penkin verannalta olisin heti halunnut mukaan:

Pipareita ikkunalle...kiva idea! Ikkuna keittiötason päällä jenkkityyliin on minullakin ollut haaveena mutta vielä ei ole missään kodissa sellaista ollut.Menimme myös Laivasillan joulutorille. Alkoi pakkastaa enemmän ja meri oli kauniisti jäätymään päin. Liikkeellä oli täälläkin paljon ihmisiä ja sinne oli järjestetty lapsille mm. poniratsastusta.

Villa Aaltonen oli myös mielenkiintoinen tuttavuus. Ensinnäkin sitä ympäröi selvästi tosi vanha puutarha. Itse talo taas toi minulle nostalgiset tunteet pintaan. Olen nimittäin syntynyt Loviisassa ja asunut siellä kahdessa talossa varhaislapsuudessa. Toinen niistä muistutti tätä aika paljon.


Piharakennuksessa oli hämyisä glögikellari ja päärakennuksessa oli lounas tarjolla.

Seimikuvaelma toi Espanjan mieleen.
Ulkorakennuksen seinässä oleva teksti sopisi meidänkin elämämme motoksi:


Seuraava koti; Vackerbacka teki meihin kaikkiin suuren vaikutuksen. Portti sinne ei näyttänyt erityisen kutsuvalta, mutta pihapiiri oli synkästä vuodenajasta riippumatta kivan boheemin oloinen.


Mies bongasi heti ihastuksissaan tuon tukien päälle rakennetun majan ja päätti että hän rakentaa lapsenlapsille joskus samanlaisen! 


Talo sisältä oli aivan yhtä hurmaava. Se oli sisustettu kivasti vanhaa kunnioittaen mutta uutta oli tuotu sopivasti mukaan.

Ulkona oli myös putiikki jossa talon emäntä, tekstiilitaiteilija möi kauniita juttuja.
Tällä alueella oli paljon vanhoja taloja ja tunnelma sen mukainen. Ihan kuin olisi siirtynyt ajassa parisataavuotta taaksepäin vaikka autoja olikin.


Kävimme tällä samaisella aukiolla syömässä kana-halloumijuusto risottoa. Ai kun olikin maukasta!


Syötyämme oli jo pimeää ja kello sen verran paljon että laskimme ehtivämme käymään vielä kaksi taloa läpi. Toinen niistä taisi saada meiltä vähiten pisteitä, mutta onneksi viimeiseksi valkkasimme Kuninkaanlampi -talon, jonka avara ja lämmin sisustus sekä upeat maalaukset tekivät vaikutuksen. Maistelimme vielä talon venäläisrouvan leipomia leivonnaisia ennen kotiinlähtöä.

Täälläkin oli ulkona puoti jossa oli kauniita esineitä, joita oli kiva ihastella.
Ihana terassi jollaisen mielelläni haluaisin meillekin!


Oli siis mukava päivä kertakaikkiaan. Kivempi näitä vanhoja taloja on kierrellä kuin Asuntomessuilla uusia katselemassa. Näissä on henkeä ja persoonallisuutta. On jännää katsella millaisia muut ovat vanhoista taloistaan rakentaneet ja miten ne on sisustettu. 

Mielestäni tämäntyylisiä tapahtumia saisi tulla muihinkin kaupunkeihin! 

Oletko sinä jo käynyt jossain Joulumarkkinoilla tai joskus ihastelemassa näitä wanhoja taloja?


11 kommenttia:

Tylsä Mörökölli kirjoitti...

Tosi hienoa, varmasti oli rikastuttava päivä. Kiva kun otit blogisi lukijoita mukaan ;) Aivan ihanaa!

aimarii kirjoitti...

Vanhoilla taloilla on sielu. Ne henkivät oman aikansa tuulia.
On upeat joulumarkkinat ja teillä niiden katselmus.
Helposti kahlasin kuvat läpi, eikä nälkäkään tullut, vaikka herkkujakin esittelit.
Tulin itse juuri kaffe- ja torttuhetkeltä.

Menninkäinen kirjoitti...

Kauniin tunnelmallisia kuvia ja taloja. Varmasti ollut mukava päivä. Minä olin "lapsosteni" kanssa Joulumarkkinoilla myymässä lähinnä kahvipöydän herkkuja. Ihan kivasti saatiin matkakassaa taas kartutettua.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Olisin niin halunnut käydä Loviisan joulukodeissa, mutta aikataulu ei antanut myöden. Kesällähän olen saanut samaiset kodit ihailla jo pariinkin kertaan.

Unknown kirjoitti...

Kiitos, että pääsemme näin mukaan lauantaipäivänne tunnelmiin :)
Taloissa on kivoja yksityiskohtia ja kauniita joulukoristeita.

Rva Kepponen kirjoitti...

Ihania nuo joulukodit! En ole ennen tällaisesta tapahtumasta kuullutkaan. Täytyy pitää mielessä tulevia vuosia varten. Olisi ihana kierrellä noita koteja!

Tiia Koivusalo kirjoitti...

Wau ja kyllä on isot markkinat! Kävin Lohjan ja Tammisaaren markkinoilla lauantaina ja oli kyllä niin kivaa. Rouva itsekin niin kauniina siellä. <3

Matkatar kirjoitti...

Tylsä Mörökölli: Kiva kun pidit!

aimarii: Näin on, vanhat talot ovat mielenkiintoisia.

Menninkäinen: Kiitos, kyllä oli kivaa!

Paluumuuttajar: Kiva kun näit kesällä ne talot. Meidänkin piti mennä silloin kesällä, mutta ei sitten tullut lähdettyä.

Tiina: Kiitos sinulle!

Rva Keppponen: Kannattaa muistaa!

Tiia: Kiitos hih :)

Jael kirjoitti...

Miten kauniita paikkoja ja kuvia:) Olen ollut Loviisassa lapsena kun äidin täti perheineen asui siellä ja sitten muutama vuosi sitten kesällä;on niin tunnelmallinen kaupunki:) Hyvää joulun aikaa teille!

Pauliina/PauMau kirjoitti...

Voi harmie, että multa on ihan mennyt ohi tuo tapahtuma! Loppukesällä kyllä on aina käynyt Wanhojen talojen -viikonloppuna kiertelemässä. Täytyy yrittää muistaa ensi vuonna, kiitos vinkistä :)

Martta / Martan Matkassa kirjoitti...

Ihanat nuo Loviisan Wanhat joulutalot! En tiennytkään, että niihin pääsee tutustumaan joulun aikaan! Loviisan Wanhat talot tapahtumaan olen päässyt osallistumaan vain kerran ja se oli tosi mukava, kirpputoreineen päivineen! Loviisa on kaunis kaupunki, olen pienenä viettänyt siellä lomia perhetuttujen luona, joten sieltä on mukavia muistoja, kuinka ihana oli penkoa vanhaa ullakkoa mistä löytyi kaikkia aarteita pienelle tytölle! Joulutalot pistän korvan taakse, upeita ja tunnelmallisia kuvia!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...