perjantai 27. kesäkuuta 2014

Paluu vuoteen 1939


Ulkovarastomme sisäseiniä purkaessaan mies löysi vanhan lehden. Se on päivätty lauantaina maaliskuun 18. päivä 1939. Aika hurjaa! Siis Toinen maailmansota oli juuri alkamassa! Kiinnostaako tietää mitä maailmalla ja Suomessa tuolloin tapahtui?

Hitlerin liikeistä kerrotaan lehdessä monessakin kohdassa. Saksa on jo laajentunut jonkin verran ja ensimmäinen keskitysleiri on lehden mukaan perustettu. (Siis mitä ne jutut ovat että kukaan ei tiennyt keskitysleireistä ennenkuin sodan jälkeen?)
Olihan lehdessä onneksi kevyempiäkin juttuja. Suomessa tuntui menevän ihan hyvin tai ainakin normaalisti. Lehdessä on yllättävän runsaasti myös teatteri- ja elokuvailmoituksia sekä kauppiaiden mainoksia.Tässä tuskin puhutaan nykyisen kaltaisista pankkiautomaateista...
Jännää...tuolloin jo Suomessakin ihmeteltiin näitä puita! Ne ovatkin huimia, olemme käyneet katsomassa niitä kaksi kertaa.Mainokset olivat aika hupaisia. Suomen kieli on muuttunut 75:ssä vuodessa aika paljon...

Entä mikä on "vanhenemattoman" naisen salaisuus? Hmm... Töitäkin taisi olla tarjolla enemmän kuin nykyään...


Hehe...tätäkin hömppää on ollut jo iät ajat...


Tupakkaa sai tuolloin vielä mainostaa, eikä sen terveyshaitoistakaan tiedetty vielä mitään. Löytyipä seinän välistä vielä vanha askikin...ajattelimme että se oli varmaan jonkin rakennusmestarin taskusta pudonnut. Vaikutti vähän arvokkaammalta kuin tuo mainoksen Työmies-tupakka.

 Mukavaa kesäistä viikonloppua! Onneksi on sentään kesä ja valoisaa vaikka välillä sateleekin ja on koleaa (juu tänään tuli rakeita niin että raikasi hih...)

18 kommenttia:

Tillariina K. kirjoitti...

Hienot löydöt, molemmat! Todellakin millaista suomenkieltä, sai nauraa katketakseen noita ilmaisuja! :)

Mustis kirjoitti...

Kyllä kiinnostaa, olipa osuva löytö! Kieli oli ihanaa, vanhahtavaa ja hienoa. Hassuja muotojakin sieltä tietysti löytyy.

Itselläni on aika paljon vanhoja lehtiä, juuri sodan aikaisiakin.

Mielenkiintoista Suomen kannalta on se, että järkyttävän rasistisesti suhtauduimme tulevan liittolaisemme Saksan hyljeksimiin juutalaisiin, olin tyrmistynyt siitä, kun luin Suomen kuvalehden jutun juuri ennen Sodan alkanista. Osaksi lehtiä löytyi kotitalon ullakolta ja lisäksi olen joitakin ostanut myös kirpputorilta.

anneaulikki kirjoitti...

Onpa mahtava löytö ! Minusta on kiva lukea vanhoja juttuja nimenomaan sen ajan lehdistä. Tuo kieli on niin hauskaa :) Silloinkin siis luvattiin ryppyjä poistaa rasvoilla , vieläköhän Tokalonia on ? Nimi on kyllä tuttu minunkin korviini.

Pepi kirjoitti...

Aika huikea löytö, tuo kannattaa kehystää ainakin osin (ja ottaa selvää kuinka, ettei se haperoidu käsiin)
Ei sattunut Klubiaskin takana sentään olemaan talon piirustuksia :D

Pepi kirjoitti...

Ai niin, mä muuten muistan tuon Tokalonin hyvin lapsuudestani, jotkut vannoo sen nimeen edelleenkin!
Pitäiskö kokeilla. Jos se suoristais vaikka jo olevassa olevatkin rypyt :)

marimeri kirjoitti...

Olipa mainioita kuvia ja kirjoituksia ! Tokaloni on pitänyt pintansa markkinoilla, kai sitä vieläkin on markkinoilla.."pilliklubi", kuten sitäKlubi 77 nimittivät, sanoivat arkun nauloiksi.
Hyviä lukuhetkiä sinne löytöjen parissa !

Marianna kirjoitti...

Hassua kun minäkin löysin tällä viikolla vuoden 1939 Hesarin (27.11.1939), kun olin siivoamassa äidilläni. Pikkasen ohuempi versio kuin nykyinen vaivaiset 6 sivua. Mielenkiintoista lukea vanhoja uutisia ja mainoksia. Pitääpä itekin postailla juttuja siitä facebookkiin vaikka.

Matkatar kirjoitti...

Tillariina: Oli tosiaan hauskoja löytöjä!

Mustis: On kyllä järkyttävää miten erilailla ennen on ajateltu. Ehkä sen ei sitten ymmärretty olevan rasismia tai että se on väärin? Vaikea kuvitella että ihmiset olisivat ennen olleet esim. vähemmän empaattisiakaan kuin nykyään.

anneaulikki: Itse asiassa minäkin muistan Tokalonin...kasvatusäitini käytti sitä :)

Pepi: Ei ollut piirustuksia...mieskin meinasi että olisi ollut jännä löytää!

marimeri: Ai vieläkin löytyisi, jännää!

Marianna:Kyllä nuo vanhat lehdet ovat hauskoja, laita vaan faceen! :)

Satu kirjoitti...

Ihan mieletöntä! Olen ihan täpinöissäni täällä. :-) Mulla on vaan 1970-luvun Avotakkoja, ja olen pikkaisen kade löydöstänne. :-D

Millaisiakohan mahtoivat olla 1930-luvun raha-automaatit...

arleena kirjoitti...

Mielenkiintoisia löytöjä, ne kannattaa säilyttää.

Cheri kirjoitti...

Sattuipa hurja sanomalehti tallentumaan seinänväliin. Erittäin mielenkiintoista lukea tapahtumista silloin kirjoitettuna. Ja nuo mainokset, heti ostaisin :) Tosin Tokalon mainos ei paljon eroa nykyisten naamarasvojen myyntiteksteistä. Pilliklubi näyttää tutulta, meillä ei kotona poltettu, mutta monen ukon suupielessä tuollainen roikkui.

Vivi Vinna kirjoitti...

Aivan upeat löydöt kerta kaikkiaan! :) Kiitos kun jaoit sen kanssamme! :)

Pieni Lintu kirjoitti...

Mun isän synnyinvuosi. :) Hassua..Hitler-uutiset ja juttua lasten vinoista hampaista samalla sivulla. :D Aika cool noi savukkeet, vaikka en niiden ystävä olekaan.

Matkatar kirjoitti...

Satu: :)

arleena: Aika eksoottisia olivat.

Cheri: Oli kyllä mielenkiintoinen löytö :)

Vivi Vinna: :)

Pieni Lintu: En itsekään tykää savukkeista, yök. Kunhan pelleilin kuvaa varten :)

Saana kirjoitti...

Hmmm... Ehkä koko totuus keskitysleirien kaameudesta ja järjestelmällisyydestä selvisi vasta sodan loputtua. Jos tuolloin ajateltiin leirien olevan vain "tavallisia" vanki-/ työleirejä, joista oli mahdollisuus päästä elävänä ulos.

Matkatar kirjoitti...

Saana: Se voi olla. Ja kuinka paljon juutalaisia niissä teurastettiin.

Pike kirjoitti...

Mukavia muistoja toi Klubi-aski, isäni poltteli sitä. Ja ihan pikkulikkana miekin kävin joskus hälle sellaisen ostamassa, kun kiireiltään ei itse ehtinyt. Silloin ei kyselty tupakkiostajan ikää! Tosiaan, isäni oli rakennusalalla ja siellä askin takanahan oli hänelläkin viimeiset muistiinpanot ja mitat, usein jostain rakennettavasta ja tietysti kirvesmiehen kynällä, sillä litteällä lyijärillä kirjoitetut, Niitä pitää myös mulla olla aina, muistona ja kauhukseni näin rautakaupassa nykyaikaisenkin version kynästä ja jopa terottimen, jonka miehenketale ostikin, eikö puukko enää kelpaa!

Matkatar kirjoitti...

Pike: Ai on niille kynille tehty teroitinkin, ohhoh!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...